Skip to main content
V Posavju 13.5° C Sreda, 1. 2024
10.02.2024
07:00
Foto: Tomi Naglič
V Brežicah je bila uspešno izvedena tekma Vzhodne lige v plezanju, kjer je nastopilo skoraj 300 mladih plezalcev. Organizacija dogodka je bila na visokem nivoju.

Tekmovanje, ki združuje mlade plezalce

V soboto, 3. februarja 2024, so Brežice ponovno gostile tekmovanje Vzhodne lige v plezanju, pod organizacijskim vodstvom Sandre Voglar in Ambroža Novaka iz Posavskega alpinističnega kluba. Po desetletju je tekmovanje znova potekalo v disciplini težavnosti, s čimer so nadaljevali tradicijo, ki vključuje tudi organizacijo balvanskih tekem. Organizacijska ekipa je s profesionalnostjo izpeljala ta obsežen projekt, ki je zahteval obilico priprav, vključno z zahtevnim postavljanjem smeri.

Tekmovanje je pritegnilo skoraj 300 mladih plezalcev, starih od letnika 2015 do 2008, ki so se pomerili v kategorijah od starejših cicibanov (U10) do kadetov (U16). Posebej navdihujoče je bilo, da je na domačem tekmovanju nastopila tudi obsežna skupina (32) otrok iz lokalnega okolja, kar priča o bogatem plezalnem duhu v regiji. Med njimi so bili tako izkušeni tekmovalci, ki so že večkrat dokazali svoje sposobnosti, kot tudi novinci, ki so se prvič preizkusili v tekmovanju, a kljub temu pokazali odlične rezultate.

Fotogalerija (Foto: Tomi Naglič):

Izpostavljeni dosežki mladih plezalcev

Pri cicibankah letnik 2014 in 2015 so svojo premiero na tekmovanjih doživele Nina Tovornik, Sanja Pavlič, Maša Deržič, Ajda Hriberšek, Hana Miklavčič, Neža Češnjevar, Ana Pečnik, Emanuela Drofenik in Sara Kostanjšek. Deveterica deklet se je uvrstila med 33. in 39. mestom v zelo številčni konkurenci. Velika in previsna stena jim je nagnala nekaj strahu v kosti, a verjamemo, da jih bo to le okrepilo. Pri fantih iste starosti je brežiškemu previsju odlično kljuboval Žan Fiorelli, ki ima za seboj že nekaj nastopov, kar se je videlo tudi v dovršenem in tekočem plezanju; tekmovanje je zaključil na 10. mestu.

Pri cicibankah letnik 2013 se je najbolje izkazala Žanova sestra Lea Fiorelli, prav tako že izkušena tekmovalka. Mojstrski nastop je končala na 23. mestu. Za njo se je na svojem prvem tekmovanju na 30. mesto uvrstila Ajda Sotelšek, krstni nastop so doživele tudi Lara Ogorelc, Pika Petrovič, Žana Mežič in Petja Mercina, ki so si v številčni konkurenci cicibank razdelile 33. mesto. Pri fantih iste starosti imamo Brežičani zares vročega aduta, Nejca Krulca, ki je navdušil s 4. mestom; Jonatan Pišljar je bil 13.

Pri mlajših deklicah letnik 2011 je naše barve zastopal šopek nadebudnih plezalk, med katerimi je v obeh smereh najviše splezala Zoja Moškon s 17. mestom, Tija Božičnik je bila 25., Sandra Žagar 27., Hana Gorenc pa 29. Pri mlajših dečkih letnik 2012 smo imeli dva odlična predstavnika: Miha Pšeničnik je končal na 8. mestu, Marcel Škoberne pa na 11.; v drugi smeri sta prišla zares visoko v steni. Leto starejši pa je že izkušeni Bor Klenovšek, ki je svoje nastope v kategoriji dečkov letnik 2011 z zelo dobrim plezanjem sklenil na 8. mestu.

Pri starejših deklicah (letnik 2009) sta nas z nastopi navdušili Katja Mešiček in Vita Omerzu. Obe sta plezali zelo borbeno in vztrajali proti robu dolgega previsa brežiške velikanke; na koncu je bila Katja v ostri konkurenci 5., Vita pa 7. Sočasno so, že krepko v večernem terminu, plezali tudi kadetinje in kadeti z močno posavsko noto; prekaljena tekmovalka Eva Sluga je priplezala na 7. mesto, Vita Gorenc je bila 12., Pina Rožman pa 14. Pri kadetih sta bila, oba močna in izdelana tekmovalca, Miha Petrišič 6. in Sven Klenovšek 8. Smeri so bile v starejših kategorijah že pravi preizkus spretnosti, moči in vzdržljivosti, zato smo bili gledalci nad prikazanim navdušeni.

Podpora sponzorjev in skupnosti

Skoraj 1000 ljudi se je v soboto zvrstilo na odlično organizirani prireditvi, ki bi jo mnogo teže izvedli brez naših zvestih sponzorjev in donatorjev: HESS, d. o. o., Lastinski PAK, založba Primus, Višinska baza, Kibuba, Papiroti. Več organizacij nam je pomagalo z materialnimi sredstvi, ki so ob izvedbi prireditve nepogrešljiva: ZPTM Brežice, KD Krško, Zavod KNOF, Občina Brežice, Klub sinhronega plavanja Krško, naš Štromi je poskrbel za ozvočenje, nahranila nas je Huda. Veseli in hvaležni smo za takšne partnerje in verjamemo, da s svojim delom izkazujemo zaupanje vseh, ki nas podpirate.

Vzhodna liga se nadaljuje marca v Trbovljah, do zaključka v maju pa čaka naše mlade še šest tekem – gre namreč za največ tekmovanj v koledarju lige do sedaj. Želimo jim, da na tekmovanjih pokažejo kar največ svojega znanja in sposobnosti, predvsem pa se vračajo z izkušnjami in prijateljstvi, ki so pomembnejši od rezultata in jih ne more nadomestiti nobena druga stvar.

Nejc Pozvek

šport
Posavski alpinistični klub
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi