Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
12.01.2024
09:37
ePosavje MEDIA d.o.o.
Včeraj je v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki potekala slovesnost ob Dnevu vojaškega letalstva z razstavo letalske opreme.

Slovensko vojaško letalstvo je 12. januarja praznovalo pomemben mejnik v svoji zgodovini. V Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki je potekala slovesnost, ki se je spominjala prvega bojnega poleta članov ljubljanske letalske stotnije, ki se je zgodil 12. januarja 1919. Takrat sta dva pripadnika odvzela na izvidniški polet nad Koroško, kar predstavlja zelo pomemben dogodek v zgodovini slovenskega letalstva.

Praznovanje dneva vojaškega letalstva je bilo poklon začetkom, ki segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. Ta dan je bil priložnost, da se poklonimo pogumu in inovativnosti naših prednikov ter prizadevanjem, ki so omogočili razvoj letalstva v Sloveniji.

Dogodek je bil zaznamovan s slovesnim postrojem pripadnic in pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva, ki je potekal ob 10. uri v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki. Prisotne so nagovorili predstavniki Slovenske vojske in obrambnega ministrstva, na ogled pa je bila tudi razstava letalske opreme in tehnologije.

slovenska vojska
letalstvo
vojašnica
cerklje ob krki

Pridružite se nam

Poglejte tudi