Skip to main content
V Posavju 16.3° C Ponedeljek, 26. september 2022
13.09.2022
13:25
Igor Zorčič, kandidatura za župana
Foto: ePosavje.com
Igor Zorčič je najavil kandidaturo za župana občine Brežice. Na predstavitvi je povedal, da ima občina veliko priložnosti. Pri spomeniku sredi mesta tudi Rok Capl in podžupan Jure Pezdirc.

Zorčič najavil kandidaturo za brežiškega župana

BREŽICE Nekdanji predsednik Državnega zbora Republike Slovenije in kandidat za župana na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 Igor Zorčič se je za vnovično kandidaturo odločil po premisleku, kot pravi, "ko smo skupaj s somišljeniki ugotovili, da Brežice ne sledijo tistemu, čemur bi morali slediti. Brežice, tako mesto kot občina, so kraj z velikim potencialom na področju kmetijstva, turizma, nenazadnje tudi gospodarstva, vendar ti potenciali niso izkoriščeni tako, kot bi morali biti."

O gospodarskem, trgovskem in urbanem središču Posavja

"Brežice v primerjavi s podobnimi občinami zaostajajo. Tiste občine, ki so bile leta 1991 bile pred Brežicami, so danes še dlje pred Brežicami. Naš cilj je, da ta trend spremenimo in da Brežicam povrnemo tisto nekdanjo, recimo temu, slavo, ko so veljale kot gospodarsko, trgovsko in urbano središče Posavja in da s tem zaživijo novo "staro" življenje," pravi Zorčič.

O vrnitvi življenja

Zorčič dodaja, da bo najprej potrebno vrniti življenje. "Samo mesto, če pogledamo, je po tretji, četrti uri mrtvo. Lahko bi snemali filme. Turisti pravijo, da ni niti psa ali mačke, ki bi se sprehajala po mestu. To je naš primarni cilj, da vrnemo življenje v mesto. Na drugi strani imamo številne kraje, ki so bili v času sedanjega župana nekoliko zapostavljeni, iščejo svoj razvojni preboj, pa ga ne dočakajo. Mi smo rekli, da bomo te kraje oživeil, povezali jih bomo bolj z Brežicami, npr. Bukošek je skorajda del Brežic, pa nekdo iz Bukoška, ki je blizu Brežic, ne more priti varno peš v Brežice," je še povedal.

"Mi ga bomo izgradili"

Pri nadaljnjem naštevanju pravi, da so kraji severno od samega mesta, "govorim o Artičah, Pišecah, Globokem," nimajo tekoče povezave z mestom. "Ljudje, ki živijo v teh krajih, se morajo vsakodnevno voziti čez železniško progo in tu so ostale neizpolnjene obljube, da bomo imeli zgrajen prehod. Mi ga bomo izgradili. Mi moramo te kraje povezati in navezati na Brežice, hkrati pa Brežicam in celotnem okraju, občini, vrniti življenje."

Kaj bo ena prvih stvari, če prevzamejo oblast?

Med drugimi prioritetami programa Zorčič dodaja poleg oživitve starega mesta in izgradnje infrastrukture tudi energetska kriza. "Glede na to, da gre za po svoje državno pristojnost, se bomo tega lotili tudi na lokalni ravni. Zagotovili bomo, da bodo položnice, katerih višina je odvisna od odločitve občinskega sveta, najnižja. Tudi kot občinski svetniki nismo podpirali višjih cen položnic, temu bomo strmeli tudi v teh najbolj zahtevnih časih. Verjetno bo to prioriteta takoj po prevzemu, če se tako izrazim, občinske oblasti. Ampak to morajo vedeti vsi občani, da tega ne bomo pozabili."

COVID-19 v Posavju

Staranje Brežic

V nadaljevanju svoje predstavitve je kandidat za brežiškega župana povedal tudi, da se Brežice kot mesto in občina starajo. "Tu bomo dali več poudarka upokojencev, nastanitvam upokojencem. Ne glede na to, da imamo nov dom upokojencev je ta za marsikoga nedosegljiv. Brežice so tu podkapacitirane, zaradi česar mora to biti ena izmed prioritet v naslednjem mandatu."

Gospodarstvo

Ko beseda nanese na gospodarstvo, pravi, da imajo Brežice svojo obrtno cono, ki je zasedena. "Občina nima več svojih zemljišč, nekoliko so na razpolago zemljišča v ti. gospodarskem središču Feniks, pa vendarle se te obljube, da se bo to napolnilo, niso izpolnile. Nasprotno, mislim, da Brežice ta trenutek stagnirajo in da tudi morebitnim interesentom nimajo več ponuditi kaj. Niti v smislu zemljišč, niti v smislu katerihkoli drugih kapacitet."

"Nastopili bomo s številnimi somišljeniki"

Zorčič je s tem zarisal osnovne točke, s katerimi bo skušal na volitvah prepričati volilce. Program bodo s somišljeniki (med podporniki na predstavitvi kandidature so bili vršilec dolžnosti Spirit Slovenija Rok Capl, nekdanji in sedanji podžupan Občine Brežice Jure Pezdirc in trije občinski svetniki Stane Tomše, Ferdo Pinterič, Darko Udović in Mladen Strniša, prav tako ima Zorčič podporo svetnika Hermana Premelča) predstavili v nadaljevanju volilne kampanje. "Naš vstop v volilno obdobje bo zaznamovalo to, da bomo nastopili s številnimi somišljeniki, ki so zelo aktivni v svojih krajih. Nekateri so tudi občinski svetniki, da bomo nastopili povezovalno in bomo oblikovali skupno listo," dodaja.

Kako je bilo na županskih volitvah 2018?

Na županskih volitvah pred štirimi leti je dosedanji župan Ivan Molan v prvem krogu zadnjih volitev prejel 5.150 glasov (49,82 %), Zorčič 2.909 (28,14 %), preostali trije kandidati pa skupaj manj kot Zorčič - Matija Kolarič (SD) je prejel 950 glasov (9,19 %), Peter Dirnbek (Levica) 705 glasov (6,82 %) in Andrej Gerjevič 624 (6,04 %). V drugem krogu so se glasovi nato prerazporedili, Molan je postal župan s 5.685 glasovi (54,65 %), Zorčič je kot kandidat stranke SMC tedaj dobil 4.718 glasov (45,35 %).

Zorčič, Brežice

Imena liste še ne razkrivajo

Kako se bo imenovala lista, bodo obvestili "v kratkem, ko bo sledila predstavitev vseh kandidatk in kandidatov." Zorčič bo kandidiral kot neodvisni županski kandidat z zbiranjem podpisov, na vprašanje, ali ga podpira kakšna politična stranka, odgovarja, da se pogovarjajo z nekaterimi svetniki. "Na volitve gremo neodvisno." Če so ga slučajno za kandidaturo nagovarjali tudi v trojčku sicer parlamentarnih strank Gibanje Svoboda - Levica - SD, pravi, da to ne drži.

O tem, da bo potrebno stopiti skupaj

"Pozval sem vse obstoječe politične deležnike v občini, ki so pripravljeni k novemu in svežemu vetru v občini, da stopimo skupaj. Nekateri so se odzvali, nekateri imajo drugačne svoje načrte. Verjamem pa, da bomo na koncu prej ali slej morali stopiti skupaj." Pred parlamentarnimi volitvami je Zorčič ustanovil stranko Lide - liberalni demokrati, s katero so želeli po podporo na državni ravni. In kako je s stranko danes? Zorčič odgovarja, da gredo na te volitve s svojo listo. 

politika
volitve
brežice

Pridružite se nam

Poglejte tudi