Skip to main content
V Posavju 7.4° C Ponedeljek, 22. 2024
25.04.2022
13:37
Volišče v Krškem
Foto: ePosavje.com
Pregled dogajanja na posavskih voliščih začenjamo v okraju Krško, kjer je bila 67,58% volilna udeležba. Na volitvah je sodelovalo 15.819 volilk in volilcev, veljavnih glasovnic je bilo 15.660.

Kako smo v volili v Posavju - Krško

KRŠKO V primerjavi z državnozborskimi volitvami pred štirimi leti se je nedeljskih volitev v Krškem udeležilo 4.467 volilcev več in če je bila pred štirimi leti volilna udeležba 47,69 %, se je ta letos ustavila pri 67,58 %.

Prvi, drugi, tretji

S 36,92% in 5.782 glasovi se je na prvo mesto uvrstila kandidatka Gibanja Svoboda Tamara Vonta, na drugo mesto s 3.995 glasovi (25,51%) kandidat SDS Janez Jože Olovec, pred parlamentarnega praga 4 % pa so prišli še Alen Lenič (NSi in 5,84 % glasov), Ana Somrak (Povežimo Slovenijo in 4,76 %), Dušan Šiško (SNS in 4,36 %) in Senta Jeler (SD in 4,31 %). Za primerjavo, dosedanji župan Miran Stanko (SLS) je za izvolitev v prvem krogu županskih volitvah 18. novembra 2018 od 47,14 % volilni udeležbi prejel 5.410 glasov.

Kako je bilo po voliščih?

In kako so volili v krški in brežiški občini? Po pregledu glasovanj je zmagovalka volitev v volilnem okraju Krško zmagala na vseh večjih voliščih v okraju, od Krškega, Brestanice, Senovega, Podbočja in Kostanjevice na Krki. Tamara Vonta je najbolj prepričljivo z 49,51 % zmagala na volišču KD Krško 1, kjer volijo občani "pod" Cesto 4. julija, od podmornice na Vidmu do prvih blokov v soseski, med Krčani priljubljeni pod vzdevkom Bronx. Še največje presenečenje se je zgodilo na volišču v gasilskem domu v Leskovcu pri Krškem, kjer je na sicer domačem volišču prvega zasledovalca Olovca zmagala s 40,34 % (Olovec je dobil 28,04 %). Na tem volišču je bila tudi ena višjih udeležb, od 937 volilnih upravičencev jih je glasoval 701 (volilna udeležba 74,81 %).

Nova poslanka iz volilnega okraja Krško

O politikih zadnjih dveh let, ki je ljudje ne sprejemajo

"Kljub temu, da smo zmago pričakovali, smo nad rezultatom zelo veseli. Osebno sem presenečena nad tako odličnim rezultatom. To je vendarle neko sporočilo, da takšne politike, kot smo jo živeli v zadnjih dveh letih, ljudje enostavno ne sprejemajo, ne pristajajo nanjo. Zdi se mi, da je to zelo pomembno sporočilo tudi za nas, ki vstopamo - sama že drugič v parlamentarne klopi in za tiste, ki v parlamentarne klopi vstopajo prvič, da moramo biti v stiku z ljudmi. Da moramo biti v stiku s civilno družbo in da moramo poslušati, kaj nam govorijo," je za ePosavje.com komentirala nova poslanka iz volilnega okraja Krško Tamara Vonta.

Rezultat volitev kot odgovor na zaničevanje in teptanje

O volilni kampanji pravi, da je ta na medijskem področju doživela stagnacijo, še več - zaničevanje, teptanje. "Mislim, da je tudi rezultat teh volitev odgovor na to," dodaja. Na lokalni ravni pa je kampanja potekala s pogovori. "Ljudje me poznajo, verjamem, da se tudi z vsem ne strinjajo. Na koncu mislim, da je med nami veliko več podobnosti in dobrega, kot pa tistega, po čemer se razlikujemo. In to se mi zdi bistveno."

"Ljudje imajo dovolj"

O razlogih za tako visoko volilno udeležbo pravi, da gre za splet različnih okoliščin, "od covidnih let do načinov reševanja covida in vseh ostalih zagat, težav, vprašanj, ki jih je v teh dveh letih naredila vlada. Nisem politični analitik, ampak po mojem mnenju so na volitve šli tudi tisti, ki v prejšnjih leti morda niso šli. Ker so začutili, da je skrajni čas, da naredimo temu konec in da je to naša zadnja postaja, preden se odpeljemo, od koder je zelo težko priti nazaj. Če gledamo nekatere države v naši soseščini, si lahko predstavljamo, o čem govorim. Mislim, da so to posebne volitve, specifične volitve. In da je visoka volilna udeležba točno to. Ljudje imajo dovolj," dodaja nova poslanka.

Lenič zmagal na volišču v naselju Avguštine

Na veliki večini volišč je bil vrstni red enak tistemu na območju celotnega okraja - Vonta prva, Olovec drugi, Lenič tretji. A so na nekaterih voliščih glasovali tudi drugače. Tako je član NSi zmagal na svojem domačem volišču pri Antonu Jarkoviču v naselju Avguštine, drugo mesto je osvojil na volišču v Kočariji, na Orehovcu, v ostanjevici na Krki in Dolnji Prekopi pa je osvojil 3. mesto.

Olovcu Raka, Veliki Trn, Drnovo, Brege

Kandidat stranke SDS Janez Jože Olovec je zmagal na voliščih na Raki in Smedniku na zahodu krške občine, pa na Drnovem, Vihrah in Bregah, v Selcah pri Leskovcu in Veliki vasi ter v podbohorskem zaledju (na volišču v Stranju in Brezju pri Dovškem) ter na voliščih na ribniku v Mačkovcih ter v Anžah.

krško
volitve

Pridružite se nam

Poglejte tudi