Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
03.04.2024
08:23
Foto: Občina Brežice
Ivan Rudman je 10. marca praznoval 90-letnico v krogu svojih najbližjih. Ob visokem jubileju je čilemu slavljencu voščil tudi župan občine Brežice Ivan Molan in mu zaželel zdravja in dobrega počutja.

Takole je o slavljenju zapisal sin Jani: Okoli l. 1800 se iz Žumberaških hribov na skopiško ravnino k Ani Jager priženi Janez Rudman. Imata otroke, vnuke, pravnuke. .. In vsi gospodarji na kmetiji so Janezi. Peti po vrsti je Ivan Rudman, Jagrov Ivan, ki je seveda krščen Janez, rojen leta 1934. Je najmlajši otrok v družini. Sredi otroštva je družina izgnana v Nemčijo. Izgnanstva se spominja po tem, da je bil štiri leta lačen. Po vrnitvi konča osnovno šolo. Želi se izšolati za avtomehanika. Ker je še edni otrok na kmetiji, starša pa sta ostarela, je prisiljen ostati. Po odsluženi vojaščini kot mlad gospodar prevzame kmetijo. Spozna Škuljevo Mileno iz Dobrave, jo po šestih mesecih oženi in pripelje na kmetijo za gospodinjo. Skupaj preživita 62 let. Imata dva sinova. 

Strojniška žilica ga ne zapusti. Kot eden prvih v vasi kupi rabljen traktor. S prijateljem Vikijem, ki je prav tako nabavi trakotor, nekaj let praktično sama orjeta skopiška in velik del krškovaških ter vihranskih polj. Ko vaščani kupijo kombanj, postane za deset let tudi kombajnist. Ko skopiški gasilci nabavijo prvi kombi, dobi čast postati šofer strojnik. 

Domoljub kot je, se veseli samostojne države. V vojni za Slovenijo nanj iz vojašnice streljajo, ko kot poveljnik Civilne zaščite razvaža članicam torbice prve pomoči. 

Letom dolgo ne dovoli vpliva, a tudi njega načnejo. Po usodni bolezni sinove žene in smrti žene Milene, za katero je zadnjih nekaj let bolezni ob pomoči družine ljubeče skrbel, se je tudi on postaral.

10. marca najdražje počasti za 90. rojstni dan. Med njimi pet vnukov in dva pravnuka. In tam zbrane povabi na fešto za svoj 95. rojstni dan. Skrivnost dočakati 90? Ne smeš prej umreti.

občina brežica

Pridružite se nam

Zadnje novice