Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
03.02.2024
07:00
Foto: ePosavje.com
V petek, 19. januarja 2024, je Toni Sotošek na tradicionalnem Antonovem koncertu v Krškem gostil številne goste. Tokrat bomo podrobneje predstavili posebnega gosta večera Alfija Nipiča.

Alfi Nipič prepeval pred polno dvorano v Krškem

V petek, 19. januarja 2024, je v športni dvorani Srednje šole Krško potekal tradicionalni Antonov koncert, ki ga je organiziral unčitelj harmonike in glasbenik Anton Sotošek, skupaj s svojo družino. Za veselo in pestro vzduše so poskrbeli nastopi Sotoškovih učencev na harmonikah, glasbeni in pevski gosti pa so bili orkester Glasbene šole Krško, otroški pevski zbor Osnovne šole Koprivnica, bratje Ferenčak, Gadi, Prifarski Muzikanti in seveda, nastop posebnega gosta Alfija Nipiča.

Alfi Nipič, legenda slovenske zabavne in narodnozabavne glasbe, je s svojim nastopom dodal poseben pečat večeru, še posebej ob dejstvu, da je znana uspešnica "Silvestrski poljub" del njegovega železnega repertoarja, ki ga je zapel na vsakem silvestrovanju skozi zadnjih 48 let. Kljub temu, da zaradi zdravstvenih razlogov ni mogel nadaljevati s to tradicijo v zadnjih dveh letih, je njegov prispevek k slovenski glasbi neizmeren.

Prejel tudi državno odlikovanje

Alfi Nipič, čigar glasbena pot se je začela že v njegovih osnovnošolskih letih, se je hitro izkazal kot vsestranski glasbenik. Njegova prva ljubezen do glasbe se je razvijala skozi petje in učenje kitare, njegov prvi poklicni nastop pa sega v leto 1962 v Kopru. Po končani srednji šoli in kratkotrajni zaposlitvi v tekstilni industriji se je Nipič popolnoma posvetil glasbi, svojo kariero gradil v kavarnah in hotelih Maribora.

Njegov preboj na glasbeno sceno je zaznamovala zimzelena uspešnica "Silvestrski poljub" iz leta 1971, ki mu je prinesla nadimek "gospod Silvester". S to pesmijo, ki je postala nepogrešljiva zlasti v decembrskem času, je Alfi utrdil svoje mesto v slovenski glasbeni zgodovini. Njegova kariera je nato zavzela novo smer, ko se je posvetil predvsem narodnozabavni glasbi, med drugim kot pevec Ansambla bratov Avsenik, s katerim je nastopal 19 let. V svojem glasbenem repertoarju je sodeloval tudi z Neco Falk, leta 2009 pa je doživel zanimivo glasbeno izmenjavo s Domnom Kumrom, pri čemer sta zamenjala glasbena stila.

Za svoje polstoletja neprekinjenega uspešnega delovanja in prispevek k utrjevanju slovenske glasbene tradicije doma in v tujini je Alfi Nipič leta 2014 prejel državno odlikovanje red za zasluge, ki mu ga je podelil tedanji predsednik republike Borut Pahor.

krško
koncert
glasba

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja