Skip to main content
V Posavju 5.7° C Nedelja, 26. marec 2023
22.02.2023
12:33
Kovač Andrej Ocvirk
Foto: ePosavje.com
V naselju Drožanje smo obiskali kovača Andreja Ocvirka, ki se je za ta poklic odločil že v rani mladosti. Obiskali smo ga v delavnici, kjer popravlja predvsem kmečko orodje in stare ključavnice.

Obiskali smo kovača Andreja Ocvirka

"Če dobro narediš, si zadovoljen še pa še"

SEVNICA "Pri kovaštvu moraš že vnaprej misliti, kako boš udaril in s kakšno močjo ter kam in kako obrniti material, ki ga imaš v rokah. ln kako boš prijel s kleščami. Že vnaprej moraš vedeti, kako in kaj. Ne tisti trenutek, ko udariš," nam je ob našem obisku povedal sevniški kovač Andrej Ocvirk. In kot nadaljuje, je to težko delo. "Ampak če ga imaš rad in če to z veseljem delaš ter dobro narediš, si zadovoljen še pa še."

Stare železne sanke so mu odprle nov svet

Kovaštvo ga je pritegnilo v 3. razredu osnovne šole. "Stric je pripeljal stare železne sanke. S temi sankami smo se vozili tisto zimo, potem pa so se pokvarile in zlomile. In ni bilo blizu nobenega mojstra, tako da sem se že takrat vedel, da bom kovač in da se bom izučil za kovača."

Popravlja od starih ključavnic do plugov

Ocvirk je v času našega obiska popravljal železno ključavnico za večja zidaniška vrata. "Popravljam kmečko orodje od plugov, sekir, cepinov in kar je kmečkega orodja. Vmes naredim še kaj zase, kakšno luč, umetno kovano," dodaja. Za kovaštvo bi lahko rekli, da je to tudi svojevrstna umetnost. "Ko kuješ, obračaš, razmišljaš kako boš udaril, roka ne sme biti pri miru. In hkrati takrat udariš tudi za denar.

Pluge zdaj raje kupijo

Na drugem delovišču je imel starejši plug. Teh je bilo v preteklosti veliko več, a zdaj so drugačni časi. "Večji kmetje zdaj, ko se plugi obrabijo črtala, kupijo novega in mu ni potrebno dati popraviti." Sogovornik nam je še povedal, da že zdaj kovačev ni, v prihodnje pa jih bo še manj. "Zdaj je samo še kje kakšen star kovač, mladega ni enega več. Razen kar je zdaj to umetno kovaštvo, ko vse elemente za ograje kupijo in skupaj zvarijo. Drugega pa ne znajo narediti. Da bi kdo naredil kaj na nakovalo, to pa ne znajo. In zato ni kovačev, noben se za to ne zanima. To je pretežko delo, umazano, prašno delo. In tega noče nihče delati."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

dediščina Posavja
sevnica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja