Skip to main content
Nedelja, 24. september 2023
08.09.2022
09:00
Ruža Lucija Petelin, Imate minuto
Foto: Mestni muzej Krško
Ruža Lucija Petelin je bila pesnica, režiserka, učiteljica, pisateljica in prevajalka.

Ruža Lucija Petelin

pesnica, režiserka, učiteljica, pisateljica, prevajalka

*6. september 1905, Trst, †27. april 1974, Zagreb

Ruža Lucija Petelin se je sredi prve svetovne vojne z družino preselila na Beli breg pri Leskovcu. Do leta 1921 je v Krškem obiskovala meščansko šolo, v letih 1921–1925 pa učiteljišče v Ljubljani. Med drugim je nato poučevala v Krškem, Radečah, Škocjanu in Žužemberku. 

Pisala je librete, igre, tudi mladinske, pesmi, ki so bile objavljene v različnih slovenskih časopisih, in prozo. Življenje in kulturno delovanje dolenjskih izseljencev na Hrvaškem je med drugim opisovala v Dolenjskem listu. Za slovenske izseljence na Hrvaškem je prevajala librete iz slovenščine v hrvaščino in obratno, za ljubljansko Opero pa še iz italijanščine in nemščine. Kasneje se je posvetila tudi pisanju opernih besedil in za Krst pri Savici leta 1941 prejela prvo nagrado.

V Zagrebu, kjer je med letoma 1947 in 1951 vodila Kulturno-prosvetno društvo Slovenski dom, je študirala režijo. V času, ki ga je preživela na Hrvaškem, je pisala pesmi tako v slovenskem kot hrvaškem jeziku. Upokojitev je dočakala na Zavodu za zaščito avtorskih pravic v Zagrebu. Ljubiteljsko se je Ruža Lucija Petelin ukvarjala tudi s slikarstvom. 

Pripravila: Anita Radkovič, Mestni muzej Krško

mestni muzej krško
galerija krško
krško
imate minuto

Pridružite se nam