Skip to main content
V Posavju 5.1° C Četrtek, 25. 2024
21.09.2022
11:06
Dan športa, leto nogometa
Foto: arhiv Mestnega muzeja Krško
V tednu, ko obeležujemo dan športa (23. september), se bomo spomnili ene prvih množičnih športnih dejavnosti v Krškem – nogometa.

Dan športa, leto nogometa

Letos Krčani zaznamujemo 100. obletnico igranja, zato poglejmo, kako se je vse skupaj začelo. Morda pa še koga navdušimo, da z nami deli svoje fotografije in spomine na nogomet! 

30. septembra 1906 je bilo v Krškem ustanovljeno telovadno društvo Sokol, ki je ob ustanovitvi štelo kar 91 članov (Posavska straža, 1907). Njegov prvi starosta je bil Vinko Žener (Domovina, 1906: 5). Gojili so različne športne discipline, npr. kegljanje, kolesarjenje in smučanje, iz sokolskih vrst pa so izhajali tudi prvi igralci nogometa. 

Prvo nogometno žogo, dres in čevlje je leta 1909 v Slovenijo prinesel Stanko Bloudek iz Prage (Potočnik, 2010). Čez dve leti je bil ustanovljen prvi nogometni klub, SFK Ilirija, leta 1920 pa Ljubljanska nogometna podzveza, predhodnica današnje Nogometne zveze Slovenije (Krajnik, 2010). 

V Krškem se je nogomet začel igrati leta 1922. O tem pričajo ohranjeni rezultati treh odigranih tekem z brežiškim klubom Troja in moštvom iz Laškega. Letnice začetka igranja se je spominjal nekdanji igralec dr. Zvonimir Šušteršič. Ko je bil star deset let, je Franc Lazzarini v Krško prinesel prvo nogometno žogo, po njej pa so si otroci svojo naredili kar iz cunj (Šebek, 2002). Med prvimi igralci so prevladovali dijaki meščanske šole, ki so jih za nogomet navduševali učitelji, nekaj pa je bilo tudi najetih igralcev, ki so za krško moštvo predvsem tekmovali (Šonc, 1987). Ker je novi šport vzbudil veliko zanimanja v lokalnem okolju, se je takratnim mestnim veljakom porodila misel o ustanovitvi nogometnega kluba. Leta 1926 so Rihard Engelsberger, Fero Rumpret in Gašo Mesesnel ustanovili Krški športni klub, ki je deloval do druge svetovne vojne (Šebek, 2002). 

V prvem desetletju je bila nogometna dejavnost povsem ljubiteljska, kar pa se je spremenilo leta 1931, ko se je v Krško preselil Alfred Istenič st., ki je bil naslednjih pet desetletij igralec, trener, organizator in motivator ter po mnenju poznavalcev osrednja osebnost krškega nogometa (Šonc, 1987). 

Pripravila: Nina Sotelšek, višja kustosinja
Vir: Mestni muzej Krško

mestni muzej krško
krško
imate minuto
zgodovina posavja

Pridružite se nam

Novice iz Posavja