Skip to main content
Sobota, 3. junij 2023
13.01.2022
08:58
Kisli pek, Sevnica
Foto: ePosavje.com
Aljaž Novšak je vrsto let delal kot kuhar v priznanih restavracijah. Med epidemijo se je odločil, da se poda na samostojno pot. Kuharsko uniformo je zamenjal za pomokan predpasnik.

Peka kruha z drožmi

SEVNICA Aljaž Novšak je v starem delu Sevnice odprl butično pekarno Kisli pek, kjer peče z drožmi. "Če gre vse po načrtih, sem ob 4. uri zjutraj tukaj. Kruh je lepo vzhajan v hladilnik, pecivo me čaka na vozičku, prižgem peči in začnemo polniti na toplo," pravi Novšak. Testo vedno pripravi dan prej, saj je postopek priprave kruha in peciva z drožmi precej dolgotrajen …

Testo potrebuje svoj čas, pomemben je urnik

Pri tem testu je pomemben urnik, dodaja naš sogovornik. "Potrebuje svoj čas. To ni klasično kvašeno testo, ki ga lahko imamo v uri in pol do dveh pripravljenega za peko. Ta potrebuje vsaj 12 ur. Zjutraj ob 7. uri ga začnemo mesiti in naslednji dan ob 4. uri zjutraj začnemo s peko. Testo je močno, se ne trga."

"Mi rečemo, da je to specialna stvar. Naše babice pa, da je to vsakdanji kruh"

Novšak nam je več povedal tudi o sami pripravi kruha z drožmi. "Mi to rečemo, da je to specialna stvar. Raziskujemo po knjigah, po internetu. Naše babice bi pa rekle, da je to vsakdanji kruh. Te stvari so mi zanimive

Zdrave stvari

Priprava kruha na tak način ga zanima. "Izhaja iz zgodovine, ima močno zgodbo, so zdrave stvari."  Ne samo zdrave, tudi dovršene … Tako nam je pokazal sladki brioš, obložen z jabolkami topaz, z mandlji in premazom s karamelom. "Jabolka je kisla, karamela pa doda bogatost."

Sestavine lokalnega izvora

Iz njegove peči prihajajo pekovski izdelki, izdelani iz moke iz tradicionalnega mlina, tudi druge sestavine so lokalnega izvora. "Moko dobivamo iz bližnje Šmarjete, voda je sevniška - kar je zelo pomemben faktor pri kruhu. Sadje je posavsko. Čimbolj gledamo, da je čimbolj ekološko pripravljene."

V stari Sevnici

Čeprav je Aljaž Novšak raziskovanju in odkrivanju pekarstva namenjal precej časa že ko je kot kuhar delal v vrhunskih restavracijah, se je zgodba o pekarni oz. kruharni začela pisati pred slabima dvema letoma. Ideja je sicer zorela dlje časa, naključje pa ni niti sama lokacija v starem mestnem jedru.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

O tradiciji pekarstva v Sevnici

"Sevnica ima že kar nekaj tradicije pekarstva iz zgodovine. Pekarstvo je lepa, stara obrt, ki živi v starih mestnih jedrih. To je izziv odpreti, sploh v Sevnici si marsikdo misli, da to ne gre. Ampak smo si dali izziv, odprli pekarno v starem mestnem jedru, to je stara obrt in paše sem." Da je med Sevničani veliko ljubiteljev njihovih pekovskih izdelkov, pričajo police, ki jih morajo pridne pekovske roke nenehno polniti.

(eP)

sevnica
posavski tednik
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja