Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
27.02.2024
07:19
Branko Slivšek
Območno združenje slovenskih častnikov Krško praznuje 30 let, v letu 2023 pridobili 22 novih članov, prejeli jubilejno priznanje mestne občine in osvojili državno prvenstvo v streljanju.

Območno združenje slovenskih častnikov (OZSČ) Krško je v letu 2023 praznovalo 30 let delovanja, kar je bilo počaščeno z jubilejnim priznanjem mestne občine Krško. Združenje, ki zdaj šteje 171 članov, je v preteklem letu obogatilo svoje vrste s 22 novimi člani, kar kaže na njihovo nenehno rast in razvoj.

Na redni letni Konferenci OZSČ Krško so člani sprejeli poročila za leto 2023 in zastavili program dela ter finančni načrt za leto 2024. Predsednik združenja, Branko Slivšek, je izpostavil bogato paleto izvedenih aktivnosti, med katerimi so bili vrhunci 75 različnih dejavnosti, vključno s šestimi razširjenimi sejami predsedstva in številnimi strokovnimi ter veteranskimi srečanji.

Med ključnimi dogodki so izstopala strokovna strelska urjenja, tradicionalna proslava v počastitev dneva upora proti okupatorju, udeležba na slovesnostih ob obeležjih NOB in vojaško orientacijski pohodi, ki so združevali člane v skupnem spominu in časti do zgodovine. Posebno zanimanje je pritegnila Vojaško strokovna ekskurzija v Bosno in Hercegovino in državno prvenstvo v streljanju, kjer je ekipa OZSČ Krško osvojila naziv državnih prvakov.

Letna konferenca je bila tudi priložnost za podelitev priznanj zaslužnim članom. Med prejemniki so bili Branko Stopar, Jože Turšič, Jožica Špiler in Zvonko Glas, ki so prejeli bronasto medaljo ZSČ. Srebrno medaljo ZSČ je prejel Jože Kranjc, zlato medaljo pa Franc Zupančič in Maksimiljan Babič. Posebne časti so bili deležni tudi Branko Slivšek z zlato plaketo ZSČ in Ribiška družina Brestanica-Krško s častnim znakom za sodelovanje.

Konferenco je zaznamovalo predavanje Antona Petroviča, predsednika ZB za vrednote NOB Krško, ki je ob 80-letnici predstavil sestavo in delovanje XIV. divizije v letu 1944, s čimer je ponovno poudaril pomen zgodovinskega spomina in učenja.

Za leto 2024 OZSČ Krško načrtuje nadaljevanje svoje tradicije s poudarkom na druženjih, strokovnih ekskurzijah, vojaško-orientacijskih pohodih in strelskih dejavnostih, s čimer nadaljujejo svoje poslanstvo povezovanja, izobraževanja in ohranjanja zgodovinskega spomina.

Vir in foto: Predsednik OZSČ Krško Branko Slivšek    

OZSČ Krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi