Skip to main content
Torek, 28. november 2023
03.09.2020
10:32
Kot kaže, se z novim šolskim letom ne poslavljajo le počitnice, ampak tudi poletje. Ob začetku jeseni smo se pogovarjali z ljubiteljskim vremenoslovcem Brankom Slivškom iz Leskovca pri Krškem.

Podatke o vremenu odčita vsak dan

LESKOVEC PRI KRŠKEM Branko Slivšek se s preučevanjem vremena ukvarja že od leta 2006, ko je nabavil vremensko postajo. "To je še od stare postaje oddajnik, ne obratuje več. Sedaj imam pa novo postajo Oregon in ta je profesionalna postaja in nudi zelo točne podatke," nam je povedal sogovornik.

Letos le 30 dni nad 30°C

8. avgusta 2013 je bilo na postaji 40,4°C

Branko Slivšek, sicer upokojenec, vsak dan odčita podatke in jih objavi na svoji spletni strani. Najvišja temperatura, ki jo je zabeležila njegova vremenska postaja, je 40,4°C. Bilo je 8. avgusta 2013. No, letošnje poletje tako visokih temperatur nismo imeli. "Letošnje poletje, glede na lansko leto, odstopa toliko, da je letos bilo 30 dni nad 30°C vročih dni, v lanskem letu je pa bilo 65 dni, tako da je enkrat manj vročih dni."

Sokrajani ga pogosto sprašujejo, kakšno bo vreme

Sokrajani ga tudi redno opazijo pri vremenski postaji. Količino padavin Slivšek meri s pomočjo lijaka. "V lijak padajo padavine in pozimi ga imam ogrevanega, tako da mi sneg stopi in se pokaže potem kot padavina, kjer steče tekočina dol."

"Dolgoročne napovedi so čisto ugibanje"

Kako poteka merjenje temperature?

Brezžični oddajnik prenese podatke v računalnik. Meri tudi veter, ki je na stebru deset metrov višine. "Tukaj imam pa eno posebno pripravo, ker moram rešit težave z vetromerom, ker mi vsako drugo jutro pajek naredi gor mrežo in tole vetranco uredi, da se ne obrača več in moram rešit."

Branko Slivšek sicer ni pristaš dolgoročnih napovedi. "Ker pravzaprav se lahko upiramo samo na statistične podatke. Kdor bo trdil, da ve kakšna bo zima, to je čisto ugibanje, to ne drži." Zato nam je raje zaupal napoved za ta teden. "Predvidevamo, da bo ostala temperatura nekaj čez 20°C, ampak to je kar prijetna temperatura."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(eP)

krško
vreme v posavju
video
posavski tednik

Pridružite se nam