Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
02.03.2024
12:50
Zavod Svibna
Zavod Svibna vas v četrtek, 7. marca vabi na strokovno predavanje.

V Zavodu Svibna se v letu 2024 v okviru raziskovanja nesnovne kulturne dediščine posebej ukvarjajo z romarskim izročilom: beležijo različne spomine na romanja, romarske poti, ob tem pa tudi stare ljudske romarske pesmi. Teh se v okviru mesečnih etno večerov tudi učijo in jih bodo tudi posneli za nadaljnjo rabo, odpravili pa se bodo tudi na prava romanja – do bližnjih cerkva in tudi malo bolj oddaljenih.

V okviru navedenega projekta pa še posebej vabijo na strokovno predavanje etnologinje, mag. Mance Račič, z naslovom Romanje kot družbeni pojav in njegova tradicija v slovenskem religijskem prostoru, ki bo v četrtek, 7. marca 2024 ob 18. uri v Dvorani v parku v Krškem, Bohoričeva ulica 5b, Krško.

Romanje oz. božjepotništvo je prisotno v številnih različnih kulturnih in zgodovinskih kontekstih in mu ni mogoče pripisati enega samega pomena. Tudi na slovenskih tleh je prisotno že od pradavnine, ko so naši predniki ob posebnih časih obiskovali griče in hribe, izvire, jame – kjer zdaj pogosto stojijo naše cerkve in druga krščanska obeležja.

Manca Račič, sicer doktorska študentka Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, v svoji doktorski disertaciji raziskuje sodobne interpretacije staroverstva.

Več o predavanju na tej povezavi >>>  https://www.zavod-svibna.si/event/romanje-kot-druzbeni-pojav-in-njegova-tradicija-v-slovenskem-religijskem-prostoru-predavanje/?instance_id=92

Vljudno vabljeni. 

Vir: Zavod Svibna

predavanje
zavod svibna

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja