Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
03.02.2024
08:31
ePosavje MEDIA d.o.o.
V petek 2. 2. 2024, na praznik Jezusovega darovanja, se je v čateški župnijski cerkvi zbrala skupnost redovnikov in redovnic iz Škofije Novo mesto.

Na praznik Jezusovega darovanja, ki se v Katoliški Cerkvi praznuje 2. februarja in je poznan kot svečnica, se je v čateški župnijski cerkvi zbrala skupnost redovnikov in redovnic iz Novomeške škofije.

Posebno bogoslužje z novomeškim škofom

Ob 9.30 je bila organizirana ura češčenja, sledila pa je sveta maša ob 10.30, ki jo je vodil novomeški škof msgr. Dr. Andrej Saje. Škofa Andreja in zbrane redovnike ter redovnice je gostil čateški župnik Jože Pacek skupaj s sestrami Corpus Christi, ki imajo svoj dom na Čatežu. Po končanem bogoslužju so sestre pripravile krajše druženje v njihovih prostorih.

Pomen svečnice v Katoliški Cerkvi

Svečnica, praznik, ko se praznuje Jezusovo darovanje v templju, je polna simbolnega pomena. Izvorno znan kot dan Marijinega očiščenja, izhaja iz Mojzesove zakonodaje, po kateri je morala mati, ki je rodila sina, štirideseti dan po porodu opraviti daritev v templju. Kljub temu, da je Marija, Jezusova mati, sina spočela deviško in ga tako rodila, je temu zakonu voljno sledila, s čimer je pokazala svojo zvestobo kot Gospodova služabnica in izpolnila Božjo zakonodajo.

V Jeruzalemu je praznovanje tega dogodka segalo že v 4. stoletje, kjer je obsegalo procesijo, pridigo in mašo. Z razvojem praznika je v ospredje stopilo proslavljanje Kristusa, "luči v razsvetljenje poganov", kot ga je imenoval starček Simeon. Ta dan je znan tudi kot praznik luči, kjer se blagoslovi sveče in organizira procesija z gorečimi svečami, ki simbolizirajo Kristusa kot luč sveta.

Na ta dan se tudi pospravijo jaslice in božična drevesca, kar simbolno nakazuje zaključek božičnega obdobja in začetek novega liturgičnega obdobja v cerkvenem koledarju.

škof
Andrej Saje
Čatež
svečnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja