Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
29.03.2024
18:00
Obiskali smo člane Planinskega društva Videm Krško, ki so nam predstavili tradicijo sekanja pirhov, ki jo vsako leto prirejajo na velikonočno soboto.

Tradicionalno sekanje pirhov

Vsako leto, od leta 2001 naprej v Planinskem društvu Videm Krško, pri Koči na Grmadi, na velikonočno soboto prirejajo igro sekanja pirhov. Sodelujejo tako člani društva, kot tudi vsi ostali zainteresirani obiskovalci. Gre za družabno igro, kjer se s kovancem na razdalji dveh metrov cilja kuhano jajce, zadetek pa se šteje takrat, ko kovanec ostane v jajcu. Tekmovalci se pomerijo v petih serijah, v vsaki pa ima tekmovalec na voljo deset metov. Zmagovalca določi skupni seštevek zadetkov z vseh serij.

Pravila tekmovnaja

Tekmovanje tradicionalno poteka na velikonočno soboto v popoldanskem času, "ko je že žegn takrat narejen," je povedal Božo Kosalec, podpredsednik Planinskega društva Videm Krško in predsednik gospodarskega odseka. Obiskovalci, gledalci in tekmovalci se ob igranju družijo, organizatorji pa v knjigo beležijo rezultate. Arhiv vseh tekmovalcev in njihove rezultate od leta 2001 naprej vodi Franci Kostanjšek, dolgoletni skrbnik koče Planinskega društva Videm Krško na Grmadi.

V sekanju pirhov se običajno pomeri med 15 in 20 tekmovalcev. "Letos pričakujemo, če bo lepo vreme, kar lepo število obiskovalcev in pa tudi tekmovalcev," doda Kosalec.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Kakšno jajce je najprimernejše?

V društvu skuhajo okoli 30 jajc, kajti nekateri tekmovalci si za sojo tarčo raje izberejo že nekoliko poškodovano jajce, saj jim to omogoča večjo verjetnost, da se bo kovanec vanj uspešno zaril, saj se od sveže kuhanega kovanci bolj odbijajo.

"Pri tem sekanju pirhov uporabljamo kovance nekdanje slovenske valute tolar. Kovanci za dva in pet tolarjev, katerih imamo shranjenih okoli sto," razlaga Kosalec. Dodal je še, da se vsako leto nekaj kovancev izgubi, nekateri tekmovalci pa raje igrajo z evrskimi kovanci, nekateri pa tudi s kovanci drugih valut.

planinci
prazniki

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice