Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
20.03.2024
08:38
Foto: Envato Elements
Z današnjim pomladnim enakonočjem vstopamo v koledarsko pomlad. V njej se bo svetli del dneva še naprej daljšal, in sicer vse do poletnega solsticija, ki bo letos 20. junija.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes večinoma sončno, zjutraj pa je na vzhodu možna slana. Najnižje jutranje temperature bodo ponekod tudi pod ničlo, najvišje dnevne pa do 18 stopinj Celzija.

Glede na današnjo napoved lepega vremena se v okviru dneva odprtih vrat v Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani obeta tudi opazovanje neba s teleskopi na travniku za observatorijem. Med zanimivimi objekti za opazovanja bosta tokrat Luna in Jupiter, so zapisali na spletni strani fakultete.

Celoten program obiska observatorija sicer traja eno uro, ogledi pa bodo potekali v skupinah po 30 oseb z urniki ob 18.30, 19. uri, 19.30 in zadnji ob 20. uri. Program obiska observatorija sestavljajo uvodno predavanje ter kratke vesoljske novice, predstavitev raziskovalne dejavnosti na observatoriju in ogled teleskopa ASA, v primeru lepega vremena pa tudi opazovanje neba s teleskopi.

"Obiščejo nas radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci, da bi si ogledali delovanje observatorija, pogledali prvič skozi teleskop ali da bi od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih v tej vedi," so navedli.

vreme v posavju

Pridružite se nam

Poglejte tudi