Skip to main content
V Posavju 13.5° C Sreda, 1. 2024
19.04.2024
13:22
DLFK je sinoči v Dvorani v parku odprlo razstavo fotografij kiparskih del, ki stojijo v Posavju, kiparja, grafika, pesnika, pedagoga in organizatorja kulturnih dogodkov, Rudija Stoparja iz Sevnice.

Društvo ljubiteljev fotografije Krško (DLFK) je sinoči v Dvorani v parku odprlo razstavo fotografij kiparskih del, ki stojijo v Posavju, kiparja, grafika, pesnika, pedagoga in organizatorja kulturnih dogodkov, Rudija Stoparja iz Sevnice. Razstavo so naslovili »Sonce gori«, po skulpturi, ki stoji ob hidroelektrarni Arto-Blanca.

DLFK je razstavo pripravil v okviru »Blaževih dnevov«, ki jih že vrsto let posvečajo njihovemu preminulemu članu. Razstavljene so fotografije štirih članov  -  Anice Valentinc, Branka Benčina, Lovra Vakslja in Jožice Mikek Veber, predsednice društva, ki je tudi spregovorila, zakaj so se odločili za to razstavo. V katalogu ob razstavi je o tem zapisala: "Rudija Stoparja sem v preteklosti spremljala na njegovi bogati poti, spremljala njegove aktivnosti, stvaritve, spoznala skozi likovna dela. Ko sem se začela ukvarjati s fotografijo, pa sem ugotovila, da je njegov opus ustvarjanja tako širok in bogat. Moja velika želja je bila, da ga predstavim širšem okolju, ljudem, ki smo z njim  sobivali, ustvarjali. Posebno me je vzpodbudila razstava leta 2023 na gradu Sevnica. Negova dela so prepoznali tudi v občini Sevnica in mu podelili naziv častnega občana. Vse to več kot zasluženo".

Otvoritev je povezovala Vlasta Moškon, ki je v svojem govoru med drugim povzela besede novinarja Dolenjskega lista Pavla Perca, ki jih je zapisal v brošuri, ki je izšla preteklo leto ob Stoparjevi retrospektivni razstavi na gradu Sevnica. Perc je pod naslovom »Takšnih kot je Rudi ne delajo več« med drugim zapisal: "Kulturno izjemno bogato življenjsko pot Rudija Stoparja, leta 1939 rojenega v Boštanju pri Sevnici v več kot šest desetletjih ustvarjanja najbolje opredeljuje, sintagma, kot jo je poimenoval on sam, da je zanj umetnost dejavnost lepega. In o tem, je bila v njegovem življenju ves čas v ospredju taka umetnost, ki je ljudem blizu, so se lahko prepričali številni, ki so Rudija spoznali, bodisi kot kiparja, ali slikarja, grafika, pesnika pedagoga in organizatorja kulturnega življenja v Posavju, pa tudi v drugih slovenskih krajih in celo v tujini. Zato je, zanimivo, da je prej kot doma, prejel visoka priznanja pri sosedih. Ob slovenskem kulturnem prazniku so mu, denimo, zlato Prešernovo plaketo podelili precej prej Krčani kot Sevničani. V tujini pa je kulturno srenjo navdušil s svojim pestrim ustvarjalnim opusom, da je dobil priznanja v Franciji, Kanadi, je tudi častni občan mesta Dundas, v Turčiji, na Japonskem, Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in še kje. Stoparjevo delo cenijo tudi v Trebnjem, Makolah in na Prevaljah".

Fotogalerija (Foto: Goran Rovan):

Spomeniki in obeliski Rudija Stoparja, ki so ustvarjeni s kovino, krasijo podobe različnih krajev. Na fotografijah so predstavljeni: spomenik 400 let slovensko-hrvaškega punta »Tri sonca«, Sevnica 1972, spomenik TV 28 S kurirska postojanka »Cvet bratstva« Sromlje 1981, skulptura »Vandelin« Terme Čatež 1995, obelisk »Odvijanje zgodovine - 800 let Boštanja«, Boštanj 1997, Obelisk »Svoboda 1945« Boštanj 1998, obelisk »Ribe-drst« Mirna, Dolenji Boštanj 2006, spomenik »Sonce se je zjokalo«, Blanca 2009.  O njihovi postavitvi v okolju je v brošuri ob retrospektivi zapisala Andrejka Nose: "Več kot 30 spomenikov in skulptur na javnih mestih priča o Stoparjevem posluhu za zgodovinski spomin lokacije. V monumentalnih kompozicijah interpretira dogodek in kip tankočutno umesti v pokrajino. Tako je npr. Spomenik kurirjem TV 28 S v Volčjem pri Sromljah ustvaril steblo z razprtim cvetom, na katerega je postavil kroglo, okoli pa razporedil šest skal. Na nazadnje pa je v Blanci spomenik Sonce je zajokalo, ki obeležuje tragedijo spusta po Savi leta 2008. Dvodelna struktura je sestavljena iz spodnjega dela, ki ponazarja valove, in zgornjega monolita, na katerega so vdelane nerjavne krogle (med njimi 13 krogel za umrle s križem in solzo) in bronasto pozlačeno sonce".

Ob razstavi je spregovoril tudi avtor spomenikov in obeliskov Rudi Stopar, ki je v svojem čustvenem govoru spregovoril o svojem pogledu na svet, ki mu po njegovem  vse bolj primanjkuje predvsem prijaznosti. Ob tem je še dodal, da je treba verjeti v pravljico o človeku, da človek lahko preživi. Vlasta Moškon, ki je povezovala otvoritev, pa je občinstvu prebrala tudi nekaj pesmi Rudija Stoparja iz njegove pesniške zbirke »Čas pelje mimo«. Razstava fotografij DLFK bo v Dvorani v parku odprta do 15. maja, potem pa naj bi jo postavili še v krškem Domu kulture.

Goran Rovan

razstava
mestna četrt krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja