Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
12.11.2021
10:31
Robert Golob, GEN-I
Foto: ePosavje.com
Poročali smo že, da skupščina GEN-I ni potrdila predloga nadzornega sveta GEN energije, da v upravo družbe GEN-I imenuje Jureta Sokliča in Davorina Dimiča. Danes je o dogajanju spregovoril Golob.

Robert Golob o kadrovanju v GEN-I in politiki

LJUBLJANA Na torkovo dogajanje na skupščini družbe GEN-I, ko ta ni potrdila predloga nadzornikov GEN energija in za predsednika uprave po 17. novembru (tedaj poteče mandat dosedanjem predsedniku uprave Robertu Golobu) imenuje Jureta Sokliča ter za člana uprave pa Davorina Dimiča, ke svoj pogled na dogajanje predstavil predsednik uprave Robert Golob.

"Priča smo politično motiviranim posegom"

"V zadnjih tednih smo tako v medijih kot med družbeniki podjetja GEN-I ter njihovimi nadzornimi sveti priča politično motiviranim posegom, s katerim se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja," so ob povabilu na novinarsko konferenco zapisali v GEN-I.

Kakor nadaljujejo, "se je družbeni pomen GEN-I še posebej izpostavil v zadnjem obdobju, ko je udarila energetska kriza. Kot edini dobavitelj smo sprejeli zavezo, da ne bomo dražili niti elektrike niti plina. Zato smo še toliko bolj prepričani, da mora biti javnost temeljito in celostno informirana o dogajanju v zvezi z družbo GEN-I." V imenu zaposlenih so stališče do zadnjih dogodkov predstavili tudi člani Sveta delavcev družbe GEN-I.

IZ MINUTE V MINUTO:

(18:09) Celotna novinarska konferenca GEN-I, 11. november 2021

Predsednik uprave Gen-I Robert Golob, ki je ostal brez soglasja za nov mandat, je izpostavil dobro poslovanje družbe, ki - tako Golob - omogoča razogljičenje Slovenije.

 • 0:00 Predstavitev GEN-I od 2004 do 2021
 • 5:37 "Lep pozdrav vsem"
 • 5:45 "Prezentacija, ki je bila namenjena nadzornikom, pa je niso želeli videti"
 • 24:49 Predstavnika Sveta delavcev GEN-I
 • 33:37 Aktualno dogajanje
 • 34:34 Kakšen je danes vaš status?
 • 41:35 GEN-EL
 • 52:56 Anton Krkovič, svetovalec predsednika uprave GEN-I
 • 1:04:30 Odgovori na vprašanja
 • 1:34:09 "Naj nekomu prepustimo, ki reče, da saj vizije nimam"
 • 1:48:48 O ozadju dela v GEN-I

(16:48) "Upam, da je komu nerodno"

Predsednik uprave GEN-I Robert Golob (GEN-I) o očitkih, da je bila prodaja deleža GEN-EL tajna in da je bila ta napovedana v letnem poročilu.

(16:40) Robert Golob o ministru Jerneju Vrtovcu (NSi), "pijanem od oblasti in moči"

(14:42) Anton Krkovič o svojem statusu v GEN-I in Roku Snežiču

(12:20) Posnetek v nadaljevanju dneva na ePosavje.com

Posnetek novinarske konference bomo na naših straneh objavili v nadaljevanju dneva.

(12:13) "Nimam plana B, za mene obstaja samo plan A"

Na vprašanje, kaj bo počel v primeru, če po 17. novembru ne dobi podpore. "Nimam plana B, za mene obstaja samo plan A. Če ne bo plana A, bom si privoščil dopust." Na vprašanje o skoku v politiko, pravi, da resorna politika beži od odgovornosti. "Govorimo o krizi vrednot. Zakaj ne morem s funkcije predsednika uprave, ki skrbi za družbeno blagostanje, govoriti o vrednotah. In zakaj morajo profesionalni politiki govoriti o vrednotah, ki jih takoj zatem kršijo."

(12:12) "Jaz nisem tukaj v svojem imenu, jaz sem tu v funkciji 500 ljudi."

(12:09) O sodni odločitvi za novo vodstvo uprave

"Ne sprejemam, da je to legitimen plan za takšn podjetje kot je GEN-I. To je pot v ukinitev podjetja. Družbeniki se morajo vsesti in dogovoriti, ki je za tako podjetje pomembno," odgovarja na vprašanje o dogodkih po 17. novembru. "Vztrajal in zahteval bom za stvari, ki so boljše za Slovenijo. Želim si, da bi prišla uprava, ki bi prišla z vizijo in povedala: "Robert, ne skrbi. To bomo naredili in še kaj več."

(11:46) "Ti fantje sanjajo samo o eni stvari"

"Ti fantje sanjajo samo v eni stvari. Kako prevzeti firmo s političnimi prijatelji in izven Slovenije pobrati in speljati denar. Če imaš pravo upravo, ki to omogoči, je to piece of cake."

(11:42) Anton Krkovič o Roku Snežiču

"Na Dobu sem spoznal mnogotere ljude. Naključje je hotelo, da tudi z Rokom Snežičem. Ko sem bil označen za človeka s ceste, se je on javno izkazoval za svetovalca predsednika vlade. (...) Ta zgodba se ne bo dobro končala. Preprosto sem želel opraviti kontakt z njim. Pa pravi Snežič: "A, ti si na Genu. Tam je predsednik Golob. Sej njega bomo umaknili." Pa ga vprašam, zakaj pa. In tišina. (...) Dobili se bomo na kosilu z Borutom Dolancem in se bomo tam o tem dogovorili," je povedal svetovalec uprave GEN-I Anton Krkovič o srečanju z Rokom Snežičem, v medijih predstavljenim kot svetovalcem predsednika vlade.

Anton Krkovič, 11. november 2021

(11:30) "Zakaj si danes upajo iti dlje?"

"Kaj se je spremenilo od 2012 do danes. Kaj je danes drugače? Zakaj si danes upajo iti dlje? V preteklosti je bil to boj za politični prestiž, je danes to boj - klientelizem. Ker nekdo želi materialno oškodovati GEN-I in Slovenijo in pri tem zaslužiti. To nisem verjel. Prvič so mi povedali, da obstaja človek po imenu in priimku Rok Snežič. In danes ta načrt obstaja. In imam pričo, ki je to osebno slišala od Roka Snežiča. Brigadir Tone Krkovič."

Robert Golob, GEN-I

(11:20) O očitkih o projektu GROM

Golob o očitkih za nepodaljšanje podpore pravi: "14 dni pred koncem mandata mediji izumijo projekt GROM. Politika je valjda ta, ki ga začne izkoriščati. Ta projekt je štartal poleti 2020. Ne samo, da so bili vsi obveščeni - nekateri nadzorniki so vmes menjali, res je. Družbeniki so od nas zahtevali, da to naredijo. Ker so slabi za medije in javnost. Znebimo se tega deleža v mednarodnem in odprtem postopku. Smo štartali projekt, 2. septembra 2020 smo podpisali prvi dogovor z Elektrom Ljubljano in zdaj so našli nek avgust 2021."

"Gremo s tem dokumetnom na SDH"

"25. februarja letos smo zaključili s projektom. V končnem poročilu pišejo, da je GEN-I fantastično podjetje. To je poročilo svetovalca, kaj predlaga državi. Pa se najde Bojan Požar in objavi nek tajni načrt. Gremo s tem dokumentom do ministrov in na SDH na upravo. In je izgovor, da niso bili isti tam. Oprosti, isti. Vsi so bili tam. Predstavimo dokument, v njem piše prodajte GEN-EL, prodajte ga na borzi in dovolite, da vaši odjemalci postanejo vaši lastniki. To je pisalo, še vedno piše."

"Vsi so vedeli vse. Ali pa bi morali"

"Namen prodaje deleža je, da transparentno in javno prodamo vsem Slovenkam in Slovencem. Vsi so vedeli vse. Ali pa bi morali. Junija smo imeli skupščino pred podpisom te pogodbe. Na tej skupščini je bilo obravnavno redno poročilo. Celo v planu, ki so ga potrdili v ponedeljek, je to še vedno notri."

(11:13) "V ponedeljek so dobili navodilo in ukrepali"

"A lahko človek razume nekoga, ki v kameri nastopi, pijan od oblasti in moči, napoveduje zamenjave. In ko jih začne izvajati, ugotovi, da mogoče ni mislil resno. Da je odgovornost resna. Kam smo prišli," o ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu, pod katerega spada energetika, pravi Golob. "Mi nismo tukaj zaradi mandatov. GEN-I je preveliko in preveč mednarodno vpeto podjetje, da lahko ostane brez uprave. Vlekli so do zadnjega. To vam vse pove o upravljanju državnega premoženja. V ponedeljek so dobili navodilo in ukrepali."

(10:58) "Ostali nam bodo sledili"

"Mi bomo prvi. Mi bomo jim pokazali pot. Ostali nam bodo sledili. Ne pričakujemo, da bomo zgradili vse sončne elektrarne v Sloveniji. 20%, toliko je naš delež," o investicijah v obnovljive vire energije pravi Golob. "Želim, da bi danes še to kupil in se z nami podal na pot."

"Politika nam govori ne od prvega dne"

"Zelena preobrazba je ne samo trend. Že dolgo ni bilo v poslovnem svetu toliko priložnosti za širše prebivalstvo. Politika je dala navodila, da morajo glasovati proti. To je tragedija Slovenije. Politika nam govori ne od prvega dne."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(10:53) "Pred 14 dnevi se je začelo govoriti, da Golob mora iti"

Golob pravi, da minister Vrtovec ni bil zadovoljen s potezo Gen-I, ko je ta pred nekaj tedni napovedal, da do poletja ne bo dvigoval cene električne energije. Takrat, ko je Petrol napovedal dvig cen energentov. "Pred 14 dnevi se je začelo govoriti, da Golob mora iti. Ker Golob ni naredil tistega, da mu je rekla politika," je povedal.

(10:48) Prezentancija, ki je nadzorniki niso želeli videti

Golob je novinarsko konferenco in svojo predstavitev začel z besedami: "Pokazal vam bom prezentacijo, ki je nadzorniki GEN energije niso želeli videti. Morda jo bodo pa zdaj prek spleta." V nadaljevanju je predstavil dosežke in ozadja energetskega doganja v Sloveniji, Evropi in svetu. 

(bš, eP)

energetika
krško

Pridružite se nam