Skip to main content
V Posavju 22° C Torek, 16. avgust 2022
08.09.2021
12:47
Krkine nagrade 2021
Foto: ePosavje.com
V novomeškem farmacevtu so doslej podelili že 2911 Krkinih nagrad. Prvič pred pol stoletja, ko so v tem prepoznali priložnost za pridobitev mladih strokovnjakov.

50. Krkine nagrade

NOVO MESTO Pred pol stoletja mladih strokovnjakov na Dolenjskem ni bilo na pretek. V Novem mestu so jubilejne, 50. Krkine nagrade obeležili s slavnostno akademijo. Slavnostne akademije se je udeležil tudi predsednik Borut Pahor, ki je Skladu Krkinih nagrad vročil visoko državno priznanje red za zasluge za 50 let Krkinih nagrad in za spodbujanje znanstvenih dosežkov zlasti med mladimi.

"Krkine nagrade pogosto prvi korak dijakom in študentom v svet znanosti"

Kot je povedal Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke, "se enako kot Krka, tudi Krkine nagrade spreminjajo, nadgrajujejo in vsebinsko prilagajajo družbenemu razvoju. Pomembno prispevajo pri usmerjanju mladih v raziskovanje in vzpodbujajo k razvijanju raziskovalnih veščin, kritičnem razmišljanju, zavzetemu učenju, timskemu delu in nenazadnje tudi k podjetništvu. Pogosto so prvi korak dijakom in študentom v svet znanosti."

"50-letna zgodba, ki se nadaljuje"

"To je 50-letna zgodba, ki se nadaljuje. Zaveza Krke, da prispeva v slovenski in širši prostor svoj delež pri vzpodbujanju mladih raziskovalcev. Nekaterim na začetku njihove poti, nekaterim nekoliko kasneje, vsem pa v skupni zavezi, ki seveda pomeni, da je več znanja, več vedenja, neprestano izpopolnjevanje, tako nas samih kakor rezultatov našega dela, edina pot v prihodnost," je dodal dr. Aleš Rotar, predsednik sklada Krkinih nagrad.

Kdo so letošnji nagrajenci?

Na slovesnosti ob visokem jubileju so podelili zahvale posebej zaslužnim posameznikom. Za mentorsko delo in podporo so jih prejeli prof. dr. Julijana Kristl, prof. dr. Janez Plavec, prof. dr. Miha Japelj in akademik prof. dr. Branko Stanovnik, ki je izpostavil, da nagrada ni pomembna le za študenta, ampak tudi za mentorja, ki mu do nje pomaga priti, in ob tem pripomnil, da ima od tega korist tudi Krka.

"Študentje so tud prvič selekcionirani. To se pravi, Krka dobi na krožniku imena vseh najboljših študentov, med katerimi lahko izbere tiste, ki jim ustrezajo še po določenih specijalnih kriterijih, ki jih Krka kot ustanova zahteva," je povedal prof. dr. Branko Stanovnik.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

"Krka je bila zmeraj Krka"

Prof.Dr. Miha Japelj je dodal, "je Krka zmeraj bila Krka. Se mi zdi da nobena druga firma ni pokazala to eno samozavest, pa eno ljubezen do svoje firme in pa še do Novega mesta." Sogovornika sta se spomnila skromnih začetkov, prvo leto so dobili le šest nagrajencev, no, danes pa je zanimanje mladih precej večje. Letos so prejeli že več kot 100 prijav.

Dobivajo več prijav kot prejšnja leta

"Mi smo sedaj že drugo leto zapored presenečeni, da v razmerah ki pomenijo novo normalnost in so težje, dobivamo še več prijav kot prejšnja leta," je ob tem še pripomnil dr. Aleš Rotar. Jubilej Krkinih nagrad so zaznamovali tudi z novo mislijo, dodano skulpturi Krkine deklice z rastočo knjigo, ki ponazarja razvoj in identiteto Krke kot stalno učečega se podjetja.

(eP)

krka
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja