Skip to main content
V Posavju 5.6° C Petek, 9. december 2022
21.07.2020
13:47
Foto: Tomaž Pavkovič
Kako smo v prvem mesecu, odkar velja ta ukrep, izkoristili turistične bone? Po podatkih, ki so jih predstavili na novinarski konferenci, smo jih unovčili skoraj 150 tisoč.

40 odstotkov upravičencev celotnega bona ne uporabi naenkrat

Skupno smo v tem obdobju unovčili 150.000 in rezervirali dodatnih 25.000 bonov, njihova vrednost pa je znašala dobrih 20 milijonov evrov. "Skupno je bone doslej unovčilo 130.000 upravičencev, kar pomeni, da nekateri bon izkoristijo v več delih - takšnih je bilo doslej okoli 40 odstotkov upravičencev. V povprečju je izkoriščen bon v višini 140 evrov," poroča STA.

Izstopajo nedelje

Podatki o rabi bonov na posamezen dan kažejo, da med dnevi v tednu izstopajo nedelje, ko je po podatkih unovčenih največ bonov. Izrazito izstopa tudi 25. junij. Raba bonov narašča iz dneva v dan, sporočajo z Ministrstva za gospodarstvo, v povprečju pa se dnevna bilanca giblje od 5 do 11 tisoč unovčenih bonov.

Prevladujeta Portorož in Izola

Največ unovčenih in rezerviranih bonov je bilo doslej v Portorožu, Izoli, Moravskih Toplicah, Kranjski Gori in Podčetrtku. Največ, kar 44 odstotkov bonov, je bilo uporabljenih za hotelsko namestitev, 20 odstotkov v apartmajih in 10 odstotkov v kampih. Glavnina bonov je uporabljenih za nastanitev do sedem dni, pri čemer jih je bilo doslej največ unovčenih za od dve do štiri nočitve, za (podaljšan) konec tedna. Povprečna starost upravičenca, ki je doslej bon izkoristil, je nekaj manj kot 40 let, povprečna starost osebe, ki bon prenese na drugega upravičenca pa je 63,5 leta.

Počivalšek: "Ljudje so ukrep dobro sprejeli"

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na novinarski konferenci ocenil, da so ljudje ukrep dobro sprejeli. Na to po njegovih besedah kaže tudi izraz za bone, ki da se je prijel med ljudmi - "počivavčer". "Če se ljudje šalijo na ta račun, s tem smislom za humor kažemo na pozitiven odnos do ukrepa," je ocenil.

(eP)

turistični boni
turizem

Pridružite se nam

Poglejte tudi