Skip to main content
Torek, 28. november 2023
16.06.2023
19:53
Posvet JEK2
Grafika: ePosavje.com
V Krškem so pripravili posvet o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji, na katerem je predsednik vlade v naslednjih mesecih napovedal pripravo novega zakonodajnega okvirja za projekt.

O prihodnosti jedrske energije v Sloveniji

KRŠKO V petek so v Krškem pripravili javni posvet o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji. Na posvetu v sejni sobi A na Mestni občini Krško so bili govorci predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, minister za naravne vire in prostor, generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Gorazd Pfeifer in dolgoletni predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman.

* Celoten posvet bomo na ePosavje TV predvajali v torek ob 20. uri. * 

Golob: "Slovenija je in bo ostala jedrska država"

"Ni dileme, ali Slovenija je in bo ostala jedrska država," je na posvetu povedal predsednik vlade Robert Golob. Proces umeščanja v prostor bodo pospešili s spremembo zakonodaje, ko je omenil možnost od enega do treh novih zakonov - posebnih zakonov za umestitev drugega bloka krške elektrarne, podobno kot se je to zgodilo s ti. Lex Magna za umestitev posebnega zakona za lakirnico v Hočah pri Maribor. Kot pravi, si ne smemo privoščiti, da projekt sredi gradnje ustavimo zaradi kakšne banalne neumnosti. "Jedrska tehnologija ostaja. Verjamem, da bo ostala še dlje kot 20 let," je dodal.

Golob je sicer prepričan, da bo vsak zakon o JEK2 šel na referendum. 

Čakajo tudi na strategijo prostorskega razvoja Slovenije

Minister za naravne vire in okolje Uroš Brežan pravi, da čakajo na potrditev strategije prostorskega razvoja do 2050 v Državnem zboru. Po njej je možnost umestitve JEK 2, v kateri pa nista definirana lokacija in tehnologija. Pri tehnologiji je prišlo do nekaj novih informacij. Predsednik uprave GEN energije Dejan Paravan je napovedal, da dosedanji izbor tehnologije reaktorja samo za do 1100 MW moči ne pride več v poštev. Tudi zaradi vojne v Ukrajini in posledičnih sankcij z Rusijo se je namreč nabor ponudnikov s to omejitvijo moči reaktorja zelo zoožil. Zdaj bodo svoje načrte usmerili v reaktorje z močjo med 1200 in 1600 MW. 

Umeščanje v prostor in finančna konstrukcija

Prva njihova pozornost je na postopku umeščanja v prostor in na državnem prostorskem načrtu. Nato bo sledila priprava obsežne študije za finančno konstrukcijo. In tu je v igri več možnosti. "Ne mislimo si, da smo na dolgi rok samo investitorji. Odprti smo za pobude in soinvestitorstva," dodaja Paravan. Z večjo možnost reaktorja bi lahko privabili interes tudi sosednjih držav. Na posvetu je Igor Akrapovič predstavil pobudo javno-zasebnega partnerstva po vzoru financiranja tretjega bloka elektrarne Olkiluoto na Finskem. Po njegovem JEK2 vidi kot skupnostno elektrarno, pobudo podpirajo nekatera domača gospodarska združenja.

Golob s posveta brez izjave, odpovedal tudi pogovor za ePosavje TV

Predsednik vlade je s posveta v Krškem odšel brez izjave za medije. "Končali smo tako pozno," je povedal v hodniku občinske stavbe in pokazal na uro. Bo pa dal izjavo naslednjič. Kot pravi, "z veseljem."

Danijel Levičar bo novi državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade

Danijel Levičar bo s 1. avgustom postal novi državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade, kjer bo koordiniral projekt JEK2 in njegov napredek med ministrstvi, GEN energijo in drugimi zainteresirami sodelujočimi. "Sekretar ne bo prišel od nikjer drugje, kot iz jedrske stroke. Pa še domačin je. Danijel Levičar. Zaveda se vseh pasti, ki so marsikomu skrite. On jih pozna in ne dvomim, da bo znal učinkovito koordinirati," je dodal Golob.

Rožman: "Smo na točki, ko moramo reči da ali ne o JEK2"

Že pred to najavo je podobno želel nekdanji predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman."Želim, da projekt dobi konkretno koordinacijo na ravni Vlade z jasno organizacijo podpirajočih ministrstev in vseh deležnikov," je bil jasen JRožman. "Od Gen energije moramo pričakovati, da se bo še letos pričelo umeščanje. Da se bo ekipirala ekipa za ta projekt. Verjamem, da lahko pričakujemo od vodstva Gen energije. Zdi se mi, da smo na točki, ko moramo reči da ali ne o JEK2. Če rečemo Da, je potem samo akcija

Golob je bil pred posvetom še v NEK in GEN

Golob se je pred posvetom ločeno sestal v vodstom Nuklearne elektrarne Krško in s poslovodstvom GEN energije. V nedavnem intervjuju za avstrijsko tiskovno agencijo je povedal, da bo Slovenija dokončno odločitev sprejela v letu 2026, leto pozneje bi izpeljali referendum.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja