Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
25.01.2023
10:32
Energetsko dovoljenje za JEK2
Grafika: arhiv ePosavje
Strateški cilj GEN energije je pričetek obratovanja JEK 2 v letu 2035, pravi poslovni direktor GEN energije. Ob tem v časovnici projekta zaznavajo prenizko dinamiko pri postopkih.

Pričetek obratovanja JEK2 v 2035 ...

... a le, če postopki tečejo neprekinjeno

KRŠKO Pred dnevi smo ob podelitvi okoljevarstvenega soglasja Nuklearni elektrarni Krško za delovanje še naslednjih 20 let zapisali, da bodo o drugem bloku Jedrske elektrarne Krško državljani med drugim državljani odločali na referendumu. Za projekt izgradnje JEK2 so pridobili energetsko dovoljenje, zdaj tečejo postopki v povezavi s pripravo dokumentacije za državni prostorski načrt. Po prvotno predvideni časovnici pa projekt že zaostaja.

O (ne)dinamiki

"Strateški cilj GEN energije je pričetek obratovanja JEK 2 v letu 2035, vendar pod pogoji, da postopki in izgradnja od danes naprej tečejo neprekinjeno," pravi poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar. "Prepoznavamo, da smo v leto 2021, ko smo vlagali objavo pobude, se pravi vlagali pobudo za državni prostorski načrt, da se od takrat s postopki, ki se peljejo za naše pojme prenizko dinamiko. "

Izhod iz premoga in pričetek "luknje" - leto 2033

Projekt se je projekt iz leta 2033, kakršno smo imeli časovnico, se je prestavil v leto 2035. Z vsako zamudo se bo projekt tudi zdaj naprej prestavil. Od leta 2033, ko prepoznavamo, da imamo že pričetek luknje v naši oskrbi z izhodom iz premoga, trenutno v Sloveniji ne poznamo tistih projektov, ki bi to lahko popolnoma nadomestili.

Levičar: "Roki so ulovljivi in realni"

Levičar verjame, da bi lahko s primerno kombinacijo zagotovili energetsko neodvisnost in klimatsko nevtralnost. "Vendar bo potrebno potrebno v nadaljevanju res skrbeti za to, da bodo postopki tekli koordinirano in primerno naprej, zato da bomo lahko lovili te roke. Ti roki so ulovljivi in realni, vendar bo potrebno kar nekaj koordinacije pri tem," dodaja.

Kje je projekt JEK2 danes?

Pobuda za državni prostorski načrt

Projekt izgradnje drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, s katerim bi si zagotovili nemoteno oskrbo z električno energijo v naslednjih desetletjih tudi po zaprtju prvega bloka elektrarne, je trenutno v fazi objave pobude za državni prostorski načrt, postopek teče na Ministrstvu za okolje in prostor.

Pogodba z dobaviteljem

Drugi večji mejnik bo podpisana pogodba z dobaviteljem, ki jo v GEN energiji pričakujejo do konca leta 2027. Podpisana pogodba bi potem omogočila, da bi začeli s pripravljalnimi deli. "Še pomembneje pa je, da je pri izgradnji jedrske elektrarne potreben določen čas za pripravo velikih komponent," še pove Levičar.

Danijel Levičar

Tri leta od podpisa pogodbe do izgradnje komponent

"V razgovorih, ki smo jih imeli z dobavitelji, vemo, da je približno tri leta potrebno od samega podpisa pogodbe pa do na tem mestu pravnomočnega gradbenega dovoljenja, da lahko začnemo s samo izgradnjo," dodaja Levičar. To pomeni, da bodo v treh letih naredili komponente, kot je reaktorska posoda in komponente, kot je na primer uparjalnik.

Od gradbenega dovoljenja do poskusnega obratovanja v petih letih?

In koliko časa bi nato trajalo, da bi nov blok v Krškem proizvedel prve kilovatne ure električne energije? "Mednarodna praksa kaže, da se projekti od pravnomočnega gradbenega dovoljenja do poskusnega obratovanja lahko izvedejo tudi v petih letih. Za naš projekt vsekakor računamo za projekt, ki ne bo tako imenovani "first of a kind" projekt. Iskali bomo tudi takšen dizajn, ki bo preverjen z določenimi izkušnjami, še pove Levičar. Z izborom preverjenih rešitev bi se izognili tveganjem, ki jih opažajo proizvajalci jedrskih elektrarn drugod po svetu.

Umeščanje v prostor: Prednost bodo imele "strateške investicije"

Z novo ureditvijo ministrstev se je Ministrstvo za okolje in prostor preoblikovalo v Ministrstvo za naravne vire in prostor, minister ostaja Uroš Brežan. Pri umeščanju projektov v prostor na ministrstvu pravijo, da bodo imele prednost strateške investicije, "ki so zaradi aktualnih razmer za državo še posebej pomembne, kot na primer stanovanja za različne starostne skupine, obnovljivi viri energije, zdravstvena infrastruktura."

drugi blok
energetika
gen energija
krško
video

Pridružite se nam