Skip to main content
Petek, 1. december 2023
25.10.2019
10:50
Foto: arhiv ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško zaključujejo redni remont in elektrarno pripravljajo na ponovni zagon. V nadaljevanju objavljamo obvestilo o hrupu pare ob pripravah na zagon elektrarne.

Občasno se bo pojavljal hrup ob sproščanju pare

Prebivalce prosijo za razumevanje

Kot so sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško, se bo v fazi priprav na zagon od petka, 25. oktobra 2019 do ponovne vključitve elektrarne v omrežje občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne. Ob tem prebivalce v okolici elektrarne prosijo za razumevanje.

In zakaj je ob pripravah na zagon hrupno?

Segrevanje elektrarne in približevanje priključitve na omrežje

Puščanje pare, ki je slišno tudi v okolici, se pojavlja, ko se elektrarna po remontu segreva in približuje priključitvi na omrežje ter se opravljajo fizikalni testi reaktorja. Segrevanje je prehod od hladne do vroče zaustavitve, ko so doseženi delovni parametri primarnega kroga.

Odvajanje toplotne energije preko razbremenilnih ventilov

Postopek segrevanja temelji na dodajanju toplotne energije s pomočjo dveh obratujočih reaktorskih črpalk in traja okvirno en dan. Ko so parametri doseženi, jih vzdržujejo tako, da zagotavljajo ravnotežje med dovajanjem in odvajanjem toplotne energije črpalk. In ker v tej fazi sekundarni sistemi še ne delujejo, toplotno energijo odvaja s pomočjo izpusta pare preko razbremenilnih ventilov na glavnih parovodih.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja