Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
15.10.2019
18:44
Foto: arhiv ePosavje
Po večletnem iskanju novih lastnikov za papirnico Vipap Videm Krško je po poročanju Siola zdaj Ministrstvo za finance Republike Češke vendarle našlo kupca.

Prodaja krške papirnice

Marec 2019: "Proces lastninskega pričakujemo tekom leta"

Konec lanskega leta se je, tako v družbi Vipap Videm Krško, zaključila prva faza finančnega prestrukturiranja podjetja, saj je bila realizirana podaja kreditov bank bodočemu investitorju. "Proces lastninskega preoblikovanja podjetja je še v teku, vendar pričakujemo končanje tudi tega tekom leta 2019," so zapisali sredi letošnjega leta.

Maj 2019: "Lahko potrdimo, da ..."

Že v začetku maja so nekateri češki spletni portali poročali o tem, da želi Ministrstvo za finance Republike Češke papirnico prodati družbi RIDG Hodling. V maju so tako na Ministrstvu za finance Republike Češke za spletni portal euro.cz potrdili, "da so pogajanja o prodaji papirnice napredovala do te mere, da je bil sprožen medresorski postopek pripomb, preden bi vlada začela odobritev prenosa delnic v lasti ministrstva za finance."

Oktober 2019: "Po desetih letih našli vlagatelja"

Spletni portal siol.net pa je v ponedeljek poročal, "da prehaja v roke podjetja RIDG Holding, za katerim stoji ekipa zasebnih vlagateljev s Češke." Omenjeni holding sestavljata investicijska skupina Portiva in svetovalno podjetje IPIDC. Portiva se ukvarja z energetiko (v lasti imajo več parkov sončnih in vetrnih elektrarn) in nepremičnami, v IPIDC pa se ukvarjajo s finančnim prestrukturiranjem in investicijskim svetovanjem.

Kot lahko najdemo po spletu, so RIDG holdingu pri prevzemu večinskega deleža v slovenski papirnici svetovale odvetniške pisarna Schoenherr, LTA in ODI. Slednji so, tako na spletu, "svetovali pri vseh pravnih vprašanjih v zvezi s postopkom prestrukturiranja, pripravljali in se pogajali o sporazumu o mirovanju, izvedli skrbne preglede obstoječih zavarovanj in svetovali pri korporativnih zadevah."

Letos so praznovali 80 let

1939 V podjetju Vipap Videm Krško so letos praznovali 80 let delovanja. Leta 1939 je namreč Franc Bonač na Vidmu pri Krškem zgradil tovarno celuloze in v njej zaposlil 180 domačinov iz spodnjega Posavja.

2019 Na treh papirnih strojih so v lanskem letu proizvedli 192.988 ton papirja, od tega je 159.293 ton časopisnega papirja, 14.325 ton publikacijskega papirja in 19.380 ton ovojno-embalažnega papirja. Družbe iz skupine Vipap so lani ustvarile slabih skoraj 97 milijonov evrov prihodkov. "Podjetje je maksimalno izkoristilo ugodne tržne razmere in s fleksibilnostjo v proizvodnji in prodaji maksimiziralo donose najpomembnejših vrst papirjev. Slednje se je odrazilo v rezultatih poslovanja, ki so bili bistveno boljši kot v predhodnem letu ter višji od zastavljenih ciljev v letnem planu. Podjetje je ustvarilo dobiček iz tekodega poslovanja in realiziralo zahtevna investicijska vlaganja na področju energetike in obvladovanja emisij," ob tem pravijo v družbi Vipap Videm Krško.

(bš)

krško
vipap videm krško

Pridružite se nam