Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
07.05.2020
11:33
Delovanje NEK v času epidemije COVID-19
Grafika: ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško so bili med prvimi, ki so ob začetku epidemije oz. še pred njo uvedli ukrepe in bodo po besedah vodje proizvodnje Gorazda Pfeiferja eni zadnjih, ki jih bodo sprostili.

Tudi v NEK v tem tednu pričeli z rahljanjem nekaterih ukrepov

"Danes je na elektrarni že malo več delavcev"

KRŠKO V Nuklearni elektrarni Krško so delo prilagodili epidemiji, torej vsem ukrepom, ki so jih izdale državne inštitucije. So pa ravno v tem tednu pričeli z rahljanjem nekaterih ukrepov. Gorazd Pfeifer, vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško, nam je povedal, da je na elektrarni malo več zaposlenih. "Sproščamo določena gradbišča in se prilagajamo obstoječim razmeram v državi," pravi Pfeifer.

Na epidemijo so se pripravili že konec februarja

"Na elektrarni je bilo samo kritično izmensko osebje"

Na epidemijo so se pripravili že konec februarja, ko so videli, kaj se dogaja v Italiji. "Z ukrepi v marcu smo se strogo osredotočili na to, da obdržimo v karanteni kritično izmensko osebje in da ne prihajajo v stik z ostalimi. Elektrarno smo spraznili z ljudmi z manj pomembnimi funkcijami. Mesec in pol je bilo na elektrarni samo kritično izmensko osebje, vsi ostali smo bili deležni dela od doma," še dodaja sogovornik.

"V marcu smo se strogo osredotočili na to, da v karanteni obdržimo kritično osebje"

Med drugim so poskrbeli, da je bilo čim manj stikov med zaposlenimi. Pfeifer dodaja, "da je naše izmensko osebje delalo na 12 ur. To velja tako za obratovalno osebje, varnostnike, radiološko zaščito, zaposlene v kemični službi in gasilce. S tem smo izločili minimalno število stikov."

Sredi maja bodo delo kritičnega osebja vrnili na štiri ekipe

"Vsi obratovalni procesi potekajo normalno"

Kot pojasnjuje Pfeifer, zaposleni trenutno delajo v treh ekipah. "V vmesnem času smo imeli celo popolno karanteno, tako smo obratovali samo z dvema ekipama. Kasneje smo razbremenili ekipo in zdaj so v obratovanju tri ekipe. V sredini maja imamo namen razširiti na štiri ekipe," nam je povedal Pfeifer.

"Bili smo prvi, ki smo te ukrepe uvedli in najbrž bomo zadnji, ki jih bomo sprostili."

Sproščanje ukrepov bo sicer potekalo z zelo počasnim tempom. "Vsi obratovalni procesi potekajo normalno, elektrarna deluje stabilno in na polni moči. Nič drugega se ni spremenilo, imamo kup dodatnih, konzervativno postavljenih, ukrepov in počasi te ukrepe zmanjšujemo. Bili smo prvi, ki smo te ukrepe uvedli in najbrž bomo zadnji, ki jih bomo sprostili."

Letos (k sreči) brez remonta

Elektrarna deluje normalno, stabilno in na polni moči

V Nuklearni elektrarni Krško za letošnje leto nimajo načrtovanega remonta, kar jim je v tem času koristilo, saj so se lahko lažje prilagodili nastalim razmeram. Elektrarna deluje normalno, stabilno in na polni moči. "Smo del kritične infrastrukture in na nas veliko računajo tudi ostali. Upamo, da bo elektrarna do naslednjega remonta elektrarna obratovala tako stabilno in na polni moči, kot je do sedaj," še dodaja Pfeifer. Letos načrtujejo proizvesti blizu 6 teravatnih ur električne energije.

(bš, eP)

nuklearna elektrarna krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam