Skip to main content
V Posavju 19.2° C Torek, 15. junij 2021
15.10.2019
19:04
Grafika: ePosavje
Policisti in kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so stopili na prste kriminalni združbi, ki je čez državno mejo prevažala tujce. Mladeniči so večinoma iz Posavja, stari med 25 in 30 let.

Kriminalna združba na obmejnem območju Posavja

DOBOVA Kot je na novinarski konferenci predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, so kriminalisti že lansko jesen pri svojem delu zaznali, da na obmejnem območju Posavja deluje kriminalna združba. Med preiskavo so ugotovili, da so posameniki prevažali tujce med Slovenijo in Hrvaško v prtljažnikih osebnih vozil prek uradnih mejnih prehodov.

V prtljažnikih v Slovenijo

Policisti so tako na mejnih prehodih prijeli več slovenskih državljanov, ki so v svojih vozili prevažali tujce, ki so tako poizkusili nezakonito vstopili v Slovenijo. Uspešni so bili tudi hrvaški policisti, ki so na njihovih mejnih prehodi izvedli več aretacij slovenskih in hrvaških državljanov.

Bili so izjemno previdni

Kot pravijo policisti, so na podlagi analiz zbranih podatkov krimininalisti identificirali več članov kriminalne združbe, ki je bila sicer pri svojem delu izjemno previdna. Med drugim so tudi z raznimi prehodnicami in spremstvi opazovali okolico ter prevoznike opozarjali na prisotnost policije. Policisti so sicer med preiskavo ugotovili, da je bila cena prevoza posameznega tujca med 300 in 400 evrov.

Stari med 25 in 30 let, večinoma iz Posavja

Policisti ocenjujejo, da so člani te združbe v daljšem časovnem obdobju izvršili najmanj 30 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozmelja države. Policisti so ovadili 11 osumljencev med 25 in 30 let. Osumljeni so doma večinoma iz Posavja, eden od njih pa prihaja iz Izole.

V sedmih hišnih preiskavah našli več dokazov

Policisti so konec septembra opravili sedem hišnih preiskav, med katerimi so našli telefone in SIM kartice, prav tako pa tudi manjše količine prepovedane konoplje in različne tablete, med najdbami pa je bila tudi pištola.

Organizator že od junija v priporu

Organizator kriminalne združbe je sicer že od konca junija 2019 v priporu zaradi različnih kaznivih dejanj (z elementi nasilništva in trgovanja s prepovedanim orožjem), v letu 2016 pa je bil na Hrvaškem že obsojen zaradi kaznivih dejanj, povezanih s tihotapljenjem ljudi.

Policijsko pridržanje

Zoper vse ostale osumljene je bilo odrejeno policijsko pridržanje, enega so policisti privedli na zaslišanje na sodišče v Krškem, kjer pa pripor ni bil odrejen.

Stari znanci policije

Kot še pravijo policisti, so bili vsi člani večkrat obravnavani za različna premoženjska in nasilna kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami. Nekateri med njimi so bili za kazniva dejanja tudi že obsojeni.

(bš)

policija
brežice
krško
državna meja

Pridružite se nam