Skip to main content
Torek, 5. december 2023
14.04.2019
20:24
Foto: Doroteja Jazbec
Prosvetno društvo Vrhovo je po premieri predstave Izpoved mazohista drzno igro v izvedbi Urške Klajn in Žige Medveška uprizorilo ponovno.

Tokratna uprizoritev je bila za strokovno republikiško ocenjevalko (selektorico) odraslih gledaliških skupin in za vse tiste, ki si je v februarju niso uspeli ogledati. Po tem, ko nastopajoča zvabi gledalca v svet intime z zapeljivo kostumografijo, se pričnejo odstirati nekateri ekstremni iz življenja posameznika sodobne družbe.

Nad dostopnostjo nevsakdanjih praks intime med ljudmi, za katere svojo pripravljenost pokaže Janinka, četudi so le-te poniževalne in žaljive, je Gospod M, sedeč za šivalnim strojem vse prej kot navdušen.

V enourni predstavi se zvrsti kopica situacij, ki namigujejo na to, kako hitro lahko človek trpi v svojem vsakdanu: zaradi nestrpnosti do drugačnosti (rasne, spolne in narodnostne), zaradi izkoriščanja delavskega razreda, zaradi neuke naivnosti v boju za tisto miloščino, katero vodje korporacij poimenujejo plača in še in še.

Glasbena spremljava (izbral jo je Matija Marion) gospla We shall overcome, ki je postal himna različnih gibanj za človekove pravice, le še podkrepi zavedanje, da je nespoštovanje različnosti še kako prisotno v naši družbi. Za vizualno podobo, ki minimalistično, a dovolj zgovorno sovpada s scenarijem, je poskrbel Simon Bregar.

Skozi spretno menjavanje situacij, v katerih zapeljiva Satir spodbuja k mazohizmu, se izkaže, da Gospod M., kateri vneto in ponižno dela za šivalnim strojem, stremi k priznanju in k potrditvi, da je dober in zgleden delavec, četudi za ceno njegovega dostojanstva in njegove sreče - trpljenja, katerega občuti na sami poti do "biti najboljši" ne odtehta niti veličastnost zmage.

Njegov monolog v predstavi razkrije, da je marsikdo pripravljen trpeti in celo uživati v lastnem trpljenju, če le-to predstavlja doseganje nekega višjega cilja, a po drugi strani tekom te dolge in mučne poti postane apatičen, psihično in fizično izčrpan, imun za pohvalna trepljanja po ramenu in kar je najbolj tragično - brez nadaljnjih želja in ciljev in brez življenjske energije.

Kontroverzna predstava, ki gledalca ponese v svet, katerega vsi poznamo, a o njem le potiho in previdno ali pa sploh ne govorimo, spodbuja k razmisleku, kaj je v življenju resnično pomembno ter v kolikšni meri posameznik ostaja zvest sam sebi in v kolikšni meri zavestno podleže k trpljenju. "In če nisi zmožen biti srečen v svetu, kakršen je, moraš stremeti k temu, da bi spremenil svet v sebi zadovoljiv kraj za življenje", se glasi eden od prodornih stavkov, ki nakazuje tudi k temu, da se vsak prehod na boljše in na lepše začne z majhnimi koraki, ki jih stori vsak posameznik pri sebi. Ponovitev predstave režiserke Katarine Klajn in njene asistentke Ane Marije Lednik, je prav tako kot premiera, napolnila dvorano prosvetnega doma v Vrhovem.

Z uprizoritvijo, ki je požela odobravajoč aplavz (kljub za nekatere morda šokantnim zmerljivkam, vulgarizmom in tanko mejo med spodobnim in nespodobnim - prav zato je Izpoved mazohista primerna za starejše od 15 let) se Žaba gleda&išče poteguje za uvrstitev na Linhartovo srečanje, največji festival ljubiteljskih gledaliških skupin Slovenije. #

Občani Radeč in zlasti krajani Vrhovega seveda držimo pesti, da domačim gledališkim navdušencem njihov trud obrodi želene sadove.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi