Skip to main content
V Posavju 3° C Petek, 26. 2024
22.11.2019
08:03
Razstava Nataše Skušek
Grafika: Ansat TV
V Galeriji Krško so nedavno odprli razstavo Postelja vizualne umetnice Nataše Skušek, ki je po temeljni izobrazbi kiparka, v svojem umetniškem ustvarjanju pa prehaja med različnimi mediji in praksami.

Postelja Nataše Skušek

Postavitev je sestavljena iz treh delov

KRŠKO Nataša Skušek je vizualna umetnica srednje generacije, ki je v slovenskem umetnostnem prostoru že uveljavljena, občasno razstavlja tudi v tujini. Po temeljni izobrazbi je kiparka, vendar v svojem umetniškem ustvarjanju prehaja med različnimi mediji in praksami. Nina Sotelšek, kustostinja v Mestnem muzeju Krško, pove, da avtorica deluje v grafiki, fotografiji, performansu, inštalacijah in intervencijah v prostor.

Lesena postelja kot glavni objekt in sredstvo za interpretacijo

Postavitev v Galeriji Krško je sestavljana iz treh delov in ima naslov Postelja. "Tudi glavni objekt in sredstvo za interpretacijo je lesena postelja v prostoru nekdanjega prezbiterija, ključ do branja te postavitve so v rjuhe izvezene zgodbice. Gre za na prvi pogled erotične zgodbice, pri poglobljenem branju pa govorijo o osamljenosti, hrepenenju, zmožnosti in nezmožnosti udejanjenja nekega intimnega odnosa," pove sogovornica.

Razstava Nataše Skušek v Galeriji Krško

Tudi postelja je pripravljena samo za enega

Instalacijo dopolnjujeta dva ločena dela. "Na eni strani imamo podstavek za sklado z vodo, vrčem in brisačo. Na drugi strani pa imamo čašo z rdečim vinom," dodaja Nina Sotelšek. Tudi postelja je pripravljena samo za enega, z eno blazino in eno odejo. "Na prvi pogled lahko beremo razstavo kot ljubezensko gnezdece, vsi ti elementi pa nam govorijo, da gre za samsko stanovanje, kjer je vse pripravljeno za enega človeka in tudi te zgodbice nam razkrijejo, da gre za sanjarjenje o nekem odnosu. Razstava govori o osamljenosti in odtujenosti posameznika v današnji družbi in o nezmožnosti o ustvarjanja globljejših, odgovornejših odnosov med seboj."

Postavitev je zasnovana posebej za Galerijo Krško

Postavitev je zasnovana posebej za prostore Galerije Krško. Nataša Skušek se v svojem delu sicer osredotoča na raziskovanje temeljnih postavk kulturne paradigme zahodnega človeka.

Fotogalerija (Foto: Ansat TV):

Na ogled do 9. februarja

"Njene teme se navezujejo na reprodukcijo, ukvarja se s samouresničitvijo ženske v tej družbi in kulturi. Veliko njenih projektov se navezuje na materinstvo in druga ženska vprašanja," o delu avtorice tokratne razstave še pove Nina Sotelšek. Razstava je v Galeriji Krško na ogled še vse do 9. februarja.

Ansat TV

krško
kulturni dom krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja