Skip to main content
Torek, 19. marec 2024
06.12.2019
14:30
Foto: Doroteja Jazbec
V ponedeljek, 1. decembra, je Gledališko društvo Radeče pripravilo dan odprtih vrat.

Radeški gledališčniki odprli svoja vrata

V ponedeljek je Gledališko društvo Radeče pripravilo dan odprtih vrat, ob čemer je najprej Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh uprizorilo predstavo Zmenki, nato se je predsednica društva, Saša Plevel, zahvalila posameznim gledališkim skupinam za njihovo delo v preteklem letu in sledila je razglasitev prejmnika nagrade Radeg.

Uprizoritev predstave zmenki

Navzoči smo videli, kako prepričljivo lahko vloge na odrskih deskah odigrajo tudi slepi in slabovidni, če so le postavitev in uporabljeni rekviziti prilagojeni njim.

Na klopeh v parku so se odvijala ozadja vseh ljubezenskih težav, v katere so se zapletli računalničar Anton (Luka Pavlin) in učiteljica Mara (Irena Temlin), podjetnik Ambrož (Miha Jakopin) in piarovka Jana (Simona Jakopin), katerim je bila kot asistentka režije in prišepetovalka v pomoč Dada Strle - tudi v vlogi brezdomca Engelberta.

Prejemnik gledališke nagrade

Po gromkem aplavzu, katerega so poželi ljubitelji gledališča z Gorenjske, je v Domu kulture Radeče po tradiciji sledila razglasitev prejemnika gledališke nagrade - skulpture, Radeg, katero Gledališko društvo Radeče podeljuje za posebne dosežke posameznikom ali skupinam.

Lani je to nagrado prejela skupina Junaki pod mentorstvom Anžeta Rusa, letos pa je šel laskavi naziv otroški skupini Sokoli, ki jo vodi Tomaž Lavrinec, in je med mlajšimi v društvu, saj je bila ustanovljena v sezoni 2017/2018. Prejeli so tudi karikaturo izpod rok Bojana Sumraka.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec)

Sokoli

Sokole poleg mentorja sestavlja 15 otrok, starih od 10 do 13 let, za Lavrinčevo avtorsko predstavo Mozaik-obrazi pa so letos na državnem srečanju otroških gledaliških skupin 5. junija prejeli zlato plaketo, kar je najvišje priznanje za delo v gledališču. Na letošnje srečanje se je prijavilo 268 predstav iz vse Slovenije. Na regijska srečanja, ki so potekala po vsej Sloveniji, za naše področje pa v Slovenskih Konjicah in v Radečah, se je uvrstilo 71 predstav, v Novem mestu, na državnem srečanju, pa se je predstavilo 12 najboljših iz cele Slovenije in med njimi tudi Sokoli z Mozaik-obrazi.

V skupini Sokoli nastopajo Lina Derviševič, Gal Gros, Nika Pohar, Pia Mlakar, Lara Košmrlj Dobršek, Jure Pohar, Zoja Dragar, Tjaš Lavrinec, Neža Rozina Lončarič, Max Slatinek, Rubi Gala Nikolič, Lana Maria Radovac in Sola Novak.

Župan Tomaž Režun jim je - namesto da bi sprejem pripravil kot je ustaljena navada: v prostorih občinske zgradbe -, podelil še nagrado s strani Občine Radeče ter dejal, da je priložnost več kot primerna, da jim simboličen izkaz zahvale za njihov angažma in za dosežen uspeh podeli na odru, kjer so pravzaprav tudi doma.

Po prireditvi, katero so povezovali Klemen Nikolič ter njegovi hčerki Lulu Ronja in Rubi Gala, je sledilo druženje v avli radeškega hrama kulture ob zakuski.

Doroteja Jazbec

radeče
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja