Skip to main content
V Posavju 13.5° C Petek, 26. 2024
10.08.2021
07:49
Jože Plečnik, razstava v Krškem
Foto: ePosavje.com
Na ploščadi pred Kulturnim domom Krško je na ogled razstava Jože Plečnik in Praga, gostujoča razstava profesorja arhitekture na Češkem in enega najbolj znanih čeških arhitektov Vladimírja Šlapeta.

Razstava Jože Plečnik in Praga

KRŠKO Razstava je nastala na pobudi Veleposlaništva Češke republike v Ljubljani, Uprave Praškega gradu in Kabineta predsednika Češke republike. Jože Plečnik se je neizbrisno zapisal v zgodovino Prage in češke arhitekture – kot arhitekt Praškega gradu in cerkve Srca Jezusovega, pa tudi kot profesor na praški Umetnoobrtni šoli, kjer je vzgojil prek petdeset vodilnih čeških arhitektov. Razstava na prostem, umeščena na 22 panojih, predstavlja najpomembnejše trenutke tega poglavja, so ob njenem odprtju zapisali v Kulturnem domu Krško, ki je z Občino Krško soorganizator gostovanja razstave.

Razstava na začetku spomni na Plečnikovo prijateljstvo z ustanoviteljem češke moderne Janom Kotěro, ki se je porodilo v času njunega študija v mojstrski šoli prof. Otta Wagnerja na dunajski Akademiji likovnih umetnosti, in na opus, ki ga je Plečnik ustvaril v času svojega delovanja na Dunaju do leta 1911. "Največji del razstave je posvečen Plečnikovi veličastni prenovi Praškega gradu, kjer je v dialogu s predsednikom in ustanoviteljem republike Tomášem Garriguom Masarykom in njegovo hčerjo dr. Alice Masarykovo uredil eksterier in grajske vrtove, poleg tega pa opozarja na intervencije, s katerimi je Plečnik prispeval k današnji podobi ograde v letni rezidenci predsednika republike v Lánih," so zapisali organizatorji razstave.

Jože Plečnik

Plečnikova dediščina

Pozornost na razstavi je namenjena tudi monumentalni sakralni zgradbi cerkve Srca Jezusovega na Vinohradih, s katero se je Plečnikovo udejstvovanje v Pragi zaključilo. Na koncu so omenjeni tako Plečnikovi češki učenci, povečini znameniti predvojni in povojni arhitekti, ki so ostajali zvesti varuhi in promotorji Plečnikove dediščine tudi v težkih časih socialističnega obdobja, kot tudi Plečnikovi slovenski učenci na Univerzi v Ljubljani, ki so z ustvarjanjem v duhu svojega Mojstra prispevali k povojni podobi glavnega mesta Ljubljane. Zadnji pano ponuja orientacijski zemljevid Ljubljane, na katerem so označene Plečnikove zgradbe, ki so posejane po slovenski prestolnici, hkrati pa nas spomni na nenavadno odmevnost Plečnikovega dela po vsem svetu.

Plečnik, Praga, Krško

"Plečnikova vloga je bila zelo pomembna"

Razstavo je odprl namestnik veleposlanika Češke republike v Ljubljani Jan Beneš, ki je izpostavil vlogo in pomen Plečnikovega dela na Češkem. "Jože Plečnik ni bil le arhitekt Praškega gradu, ampak arhitekt številnih drugih stavb, a njegova glavna vloga je bila vloga učitelja in tutorja, saj je bil mentor številnim, ki so nato ustvarili nekatere stavbe v Pragi. Prav tako je vplival na kubizem, ki je osrednji češki arhitekturni slog oz. češki arhitekturni prispevek svetu. Njegova vloga je bila zelo pomembna," je sklenil.

Plečnik kot povezovalec med obema državama

Gostovanje razstave v Krškem je pospremil tudi župan Občine Krško mag. Miran Stanko. "Gre za razstavo del in ustvarjanja našega znanega arhitekta Jožeta Plečnika, in sicer za obdobje, ko je živel in ustvarjal v Pragi in tudi kasneje v Ljubljani. Vsekakor gre za arhitekta, ki je evropskega pomena, seveda pa ga moramo hkrati oceniti kot neke vrste ambasadorja in povezovalca med obema deželama, takrat sicer znotraj ene enotne države, pa vendar kasneje in tudi danes je njegova vloga zelo pomembna ravno v tem smislu, da je neke vrste povezovalec med obema državama. Menim, da je treba njegovo dediščino graditi naprej in jo nadgrajevati z novimi zvezami, kontakti in s sodelovanjem med državama."

Stanko se je dotaknil povezav, ki jih ima krška občina s Češko republiko. "Občina Krško ima povezave s Češko, ne samo prek gospodarstva, ampak tudi prek oseb, ki so se v tedanji Avstro-ogrski preselile sem in tu ustvarile svoje družine. Sledi sodelovanja s Češko republiko imamo, seveda pa je priložnosti za sodelovanje še mnogo."

(vs, bš, eP)

krško
video

Pridružite se nam