Skip to main content
Petek, 1. marec 2024
23.09.2019
14:14
Foto: KŠTM Sevnica
V nedeljo, 22. septembra 2019, je na Gradu Sevnica v organizaciji KŠTM Sevnica potekala tradicionalna 11. grajska trgatev. V nadaljevanju objavljamo poročilo s trgatve in fotografije.

11. grajska trgatev v Sevnici

SEVNICA Množica grajskih botrov in podpornikov se je v lepem vremenu zbrala z namenom, da potrga grozdje s 500 trt modre frankinje v grajskem vinogradu. Ob prihodu so Loški zeliščarji ponudili razne aperitive in domače potice. V kulturnem programu, ki ga je spretno povezoval Ciril Dolinšek, so nastopili mladi harmonikar Jakob Štigl z Razborja in ansambel Posavski veseljaki, ki so predpremierno izvedli skladbo »Pijte modro (frankinjo)«. Pesem predstavlja, kako modra frankinja že stoletja združuje celotno regijo Posavje, hkrati pa govori tudi, da je potrebno piti modro in z mero. S hudomušno kratko lutkovno predstavo se je predstavilo tudi Grajsko lutkovno gledališče Sevnica, ki ima že od leta 2010 prostore v gradu in aktivno soustvarja kulturno dejavnost na gradu in širše. Zbrane sta pozdravila tudi njegova visokost, baron Moscon (Sinjo Jezernik) ter vinar Jožef Prus iz Vinske kleti Prus iz Metlike, z najbolje ocenjeno slovensko modro frankinjo na letošnjem 9. Festivalu Modre frankinje in tudi letošnji dobitnik priznanja Vinar leta 2019 na 45. odprtem državnem ocenjevanju vin v Gornji Radgoni.

Fotogalerija (Foto: KŠTM Sevnica):

Sledila je trgatev grozdja s cepiča lentske trte (žametne črnine), ki so jo opravili Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica, Srečko Ocvirk, župan Občine Sevnica ter Franc Vesel, državni sekretar v Kabinetu Vlade Republike Slovenije za delovno področje obrtništva in sodelovanje z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami. Po slavnostni trgatvi so se grajski botri odpravili v grajski vinograd in obrali grozdje z grajskih trt modre frankinje.

Prešerno vzdušje se je po dobro opravljenem delu v vinogradu nadaljevalo ob pogostitvi z lokalno značilnimi dobrotami in vini v grajskem parku nad vinogradom. Ob odhodu so botri za darilo prejeli grajsko vino Grajska kri, letnik 2018, ki je sicer poleg številnih odličnih vin posavskih vinarjev naprodaj na gradu ali v TA Doživljaj v centru Sevnice. S tovrstnimi dogodki z vključevanjem širše javnosti krepimo kulturo vinogradništva v našem okolju, z lokalnimi pridelki in kulinariko poudarjamo identiteto prostora in spodbujamo druženje kot temelj trajnostnega kulturnega turizma.

KŠTM Sevnica

sevnica
grad sevnica
vinogradništvo
fotogalerija

Pridružite se nam