Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
11.12.2019
19:01
Festival posavskega kotla v Brežicah
Foto: Anton Hruševar
V soboto so v Brežicah izpeljali prvi festival posavskega kotla z imenom Kotüjada.

Festival posavskega kotla

BREŽICE Kot je dejal organizator Ivan Vogrinc, je bil namen predvsem začeti promovirati posavsko kulinariko. Festival naj bi bil začetek malo bolj profesionalne predstavitve ali promocije posavskih jedi. Letos so začeli s posavskim kotlom in za vse tiste, ki ga ne poznajo, je posavski kotel povzet predvsem po ostalih pokrajinah po Sloveniji, sestavljen pa je iz treh vrst mesa (Krškopoljca, divjačine in zelenjave).

Deset ekip, najboljšega so skuhali VTKD Cerklej ob Krki

Kuhanja se je udeležilo deset ekip iz Posavja. Lahko bi rekli, da je bila hkrati pravili pravo kmečko tržnico, na kateri so se poleg kuharjev predstavili lokali pridelovalci iz Posavja ter Kozjanskega. Po oceni strokovne komisije je najbolj okusen kotel skuhala ekipa Vinogradniško turistično kulturno društvo Cerklje ob Krki,drugo mesto je zasedla ekipa Kapelske šeflce in tretje mesto ekipa Kr’tako.

Na prireditvi so razstavili tudi 55 lanenih in ajdovih kruhov, ki jih je speklo 32 gospodinj iz Brežic), kjer pa je po oceni komisije najboljši laneni kruh spekla Anica Černelič, najboljši ajdov kruh pa je bil od Jožice Slovenc. Prireditev so popestrile foklorne skupine FS Spomin DU Sevnica, FS KD Franc Bogovič Dobova, FS DU Brežice, Luksus banda ter Dubravskimi vejevniki, celotno prireditev pa je vodila Alja Kovačič.

Anton Hruševar

brežice
fotogalerija

Pridružite se nam