Skip to main content
Nedelja, 4. junij 2023
08.11.2021
11:22
Posavske gasilke na Lisco
Foto: ePosavje.com
V soboto seje 30 gasilk iz štirih posavskih občin podalo na Lisco. Sobotni dan je prinesel nekaj novih poznanstev, še več novega in osveženega znanja. Zapis z izleta v nadaljevanju novice.

30 gasilk iz štirih občin na Lisco

SEVNICA V soboto je Svet gasilskih zvez posavske regije organiziral pohod članic na Lisco. Po zboru ter jutranjim okrepčilom s kavo in pecivom v gasilskem domu PGD Sevnica je navzoče pozdravila članica Sveta članic Gasilske zveze Slovenije in predsednica Komisije za delo s članicami GZ Brežice tov. Vesna Kozole, ki je predstavila potek rekreativno-poučnega dopoldneva, posebej pa ponosno izpostavila eno izmed članic, dolgoletno gasilko z dušo in srcem tov. Miro Šraj (PGD Boštanj v GZ Sevnica), nedavno potrjeno prejemnico priznanja Matevža Haceta, t.j. najvišjega priznanja Gasilske zveze Slovenije.

Nato smo se z avtomobili podale do izhodišča pohoda, do Cerja in se po Pastirčkovi poti odpravile navkreber vse do Lisce, kamor smo ob zmernem pohodnem tempu, prilagojenem starosti in telesni zmogljivosti navzočih prispele po slabi uri hoje. Pred prihodom do Tončkovega doma na Lisci smo si na razgledni točki še ogledale bližnje in bolj oddaljene hribe in za spomin posnele skupinsko fotografijo na in ob klopci ljubezni.

Fotogalerija (Foto: Doroteja Jazbec):

V učilnici v spodnjem delu Tončkovega doma je udeleženke nato pozdravil tov. Vinko Knez, predsednik GZ Sevnica, ki je tudi kratko predstavil zgodovino, delovanje in posebnosti gasilske zveze, na območju katere se je odvijal pohod. Zatem so članice Ekipe prve pomoči Gasilske zveze Sevnica Tina Dremšak, Katja Kozinc Klenovšek, Jasmina Jazbinšek in Marina Topič ter njihova vodja Melanija Mlakar navzočim osvežile znanje s področja temeljnih postopkov oživljanja ter uporabe avtomatskega eksternega defibirilatorja, ob čemer je imela vsaka gasilka tudi priložnost preizkusiti na lutki, kolikšna sila je potrebna za uspešne stiske prsnega koša oziroma za izvajanje zunanje masaže srca. Sledilo je kosilo na žlico, kot se za podvige s pohodnimi koraki tudi spodobi, po okusni enolončnici izpod rok ekipe Tomaža in Jerneja Rantaha, pa smo se gasilke nekoliko razgledale po posavskem biseru, opravile še eno spominsko fotografijo in se tokrat po Sončni poti podale nazaj navzdol do Cerja. Pohoda gasilk se je izmed 35 prijavljenih sicer udeležilo skupno 29 gasilk, med njimi tudi trije mladi gasilci (otroci) - 12 iz GZ Brežice, 9 iz GZ Sevnica, 5 iz GZ Krško ter 3 iz GZ Radeče, ki sicer po gasilski spada v celjsko regijo, a se zahvaljujoč preteklemu dolgoletnemu sodelovanju ohranja sodelovanje tudi s to gasilsko zvezo, ki pa statistično in razvojno JE del Posavja

Sobotni dan je prinesel nekaj novih poznanstev, še več novega ali osveženega znanja, predvsem pa zavedanja, da smo tudi gasilke le skupaj in povezane močne ter da nam idej ter zagona za razvoj in napredek v matičnih prostovoljnih gasilskih društvih ter gasilskih zvezah nikakor na manjka. Po sestopu v dolino smo na izhodišču izmenjale še nekaj vtisov druženja, si razkrile prve načrte za prihodnost, med katerimi je tudi nacionalni posvet gasilk v Cerknem, in si obljubile, da se ob prvi priložnosti znova snidemo.

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Doroteja Jazbec,
predsednica Komisije za delo s članicami GZ Radeče in predsednica Komisije za delo s članicami celjske regije

brežice
sevnica
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja