Skip to main content
V Posavju -1.9° C Torek, 31. januar 2023
08.06.2022
09:32
Prostovoljka Društva Šola zdravja Breda Balon (69) je med letošnjimi nagrajenci društva za leto 2021. Društvu se je pridružila junija 2016, ko je bila v Posavju ustanovljena prva skupina Šole zdravja.

Nagrajenka Društva Šola zdravja Breda Balon - Brežice

BREŽICE "Tisti, ki smo takrat začeli, kakšnih dvajset nas je, še vedno predstavljamo jedro brežiške skupine. Trudimo se slediti ciljem in viziji društva in se ne samo vsakodnevno gibati in telovaditi ampak tudi družiti." Po bolezni, ki jo je prizadela, je spoznala, da se mora vsakodnevno gibati in telovaditi, in pravi, da ji hkrati veliko pomeni druženje z enako mislečimi. "Ko sem se pridružila skupini, si nisem predstavljala, da bom pridobila tudi nove znanke in znance, nov krog ljudi, ki se med seboj spoštujemo, se dopolnjujemo, predvsem pa veliko hodimo za zdravje po neasfaltiranih poteh po ravnem, po hribih, obiskujemo nove kraje v ožji in širši okolici in si tako širimo obzorja."

Breda je aktivna promotorka Društva Šola zdravja. Uspešno ureja profil skupine Brežice na družbenih omrežjih, skrbi in ureja foto arhiv skupine in podružnice Brežice, vodi jutranjo telovadbo »1000 gibov« in aktivno sodeluje pri nastajanju novih skupin Šole zdravja v podružnici Brežice. Vprašali smo jo, od kod ta zagnanost in Breda je povedala: »Vem, da je vsak trenutek lahko nov začetek in da ni nikoli prepozno, da se začneš ukvarjati s svojim zdravjem. Rada bi bila zgled za tiste, ki želijo nekaj narediti zase in za svoje zdravje, a ne zberejo poguma, da se nam pridružijo. Mislim, da je še vedno osebni stik in pogovor tisti, ki človeka premakne, da se začne gibati. Le vztrajati je treba na primeren način, da ogovorjeni čuti, da smo iskreni, da resnično hočemo le dobro.«

Fotogalerija (Foto: Društvo Šola zdravja):

Kot prostovoljka se je pridružila novi aktivnosti Šole zdravja - vadbi Dihamo z naravo, ki jo od marca letos izvajajo tudi v Brežicah. Breda ima rada nove stvari in nove pristope, tako je tudi s telovadbo Dihamo z naravo: »Ta vadba nam omogoča, da se umirimo in začnemo spet dihati s trebušno predpono. Spoznaš, da si sposoben umiriti um in izraziti svoja čustva na primeren način in tako lažje živiš, predvsem pa bolj zdravo. Spoznanje, da ne moreš spremeniti sveta, lahko pa spreminjaš sebe, je v teh časih še kako pomembno. Učim se tudi čuječnosti, ki mi predvsem pomeni, da živim v danem trenutku in se osredotočim nanj, na tukaj in zdaj. Menim, da mi je vadba Dihamo z naravo obogatila življenje in mi prinesla nova spoznanja o sebi. Zato jo priporočam vsakomur, ki mu je delo na sebi blizu,« sporoča naša sogovornica, prostovoljka Breda.

Nagrado in priznanje prostovoljcem, članom Društva Šola zdravja, gospa Breda jemlje kot lepo gesto za požrtvovalno delo vseh prostovoljk in prostovoljcev: »Vesela sem, da so kolegi vaditelji – prostovoljci opazili moje delo in ga cenijo. To je hkrati tudi nagrada vsem v naši skupini in priznanje za uresničevanje ciljev in vizije Društva Šola zdravja. Osebno sem ponosna, da sem del velikega kolektiva, ki ga ne označujejo samo oranžna oblačila, ampak tudi skrb za fizično in duševno zdravje vseh in to ne s floskulami, ampak s konkretnimi aktivnostmi. Vesela sem, da vodstvo društva daje velik poudarek usposabljanju in izobraževanju članstva za bolj kakovostno življenje po upokojitvi. Seveda nagrada pomeni tudi obvezo za enako ali še boljše delo v prihodnje. Trudila se bom vsekakor še naprej, če mi bo le zdravje služilo. Zanj pa se trudim vsak dan, ...« je naš pogovor ponosno zaključila nagrajenka Breda Balon.

Zapisala: Bernardka Krnc
Uredila: Neda Galijaš

krško
fotogalerija
šola zdravja

Pridružite se nam