Skip to main content
V Posavju 19.7° C Sobota, 1. oktober 2022
25.10.2020
19:36
COVID-19, Krško
Foto: arhiv ePosavje
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ocenjujejo, da je delež kužnih v Sloveniji trenutno približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar je vsak 40. prebivalec.

"Kot da bi epidemija eksplodirala"

Število dnevno potrjenih okužb se podvoji v 6,2 dneva

Ob tem pišejo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število povzpelo na 2,20, medtem ko se število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom podvoji v 6,2 dneva. "Kot da bi epidemija eksplodirala," pravijo. Za zdaj še ni mogoče vedeti, ali so oziroma bodo prvi strožji ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa med prebivalstvom, sprejeti 16. oktobra, prijeli, izpostavljajo. Vpliv teh ukrepov bi se lahko na številu dnevnih pozitivnih testov poznal po približno desetih dneh oziroma na ponedeljkovih rezultatih, ki bodo znani v torek, v bolnicah pa še nekaj dni kasneje, pojasnjujejo.

Ocene: V prvem valu se je okužil vsak 100. prebivalec, zdaj vsak 25. prebivalec

V prvem valu epidemije se je po ocenah IJS okužil približno odstotek prebivalcev oziroma vsak stoti prebivalec. V drugem valu so se do zdaj okužili približno štirje odstotki prebivalstva, kar pomeni približno vsak 25. prebivalec. Trenutno je delež kužnih približno 2,5 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 40. prebivalec, in hitro raste. Do zdaj se je v obeh valovih skupaj okužilo približno pet odstotkov prebivalstva, kar pomeni približno vsak 20. prebivalec.

Sproščanje ukrepov v Zdravstvenem domu Krško

Čakanje na odvzem brisa se podaljšuje

"Dnevno število pozitivnih testov kmalu ne bo več dober pokazatelj razvoja epidemije"

Ob tem izpostavljajo, da se čakanje na odvzem brisa vse bolj podaljšuje, vsi brisi pa niso vedno pregledani že isti dan. Zaradi navedenega po opozorilih IJS "dnevno število pozitivnih testov do stabilizacije razmer ne bo več dober pokazatelj razvoja epidemije, posledično bo v tem prehodnem obdobju ocenjeno reprodukcijsko število podcenjeno, podvojitveni časi pa precenjeni". Na IJS sicer zagotavljajo, da bodo takšne anomalije pri svojih izračunih ustrezno obravnavali.

Prvi obrambni zid je virus prebil, kot da ga ne bi bilo

"Virus se hitro razmnožuje in ga je vedno več"

Kot so zapisali, "je virus prvi obrambni zid ukrepov z 9. oktobra prebil, kot da ga ne bi bilo. Zdaj je prodrl že do naslednjega obrambnega zida, ki smo ga postavili z ukrepi 16. oktobra. Upamo, da bo zdržal. Ključen bo ta vikend in začetek naslednjega tedna, in če ga bomo uspeli ubraniti, smo zmagali. Bo pa težko, ker se virus hitro razmnožuje in ga je vedno več. K sreči smo postavili že nov obrambni zid z ukrepi, sprejetimi 20. oktobra, in pravkar postavljamo še enega, najmočnejšega, s še ostrejšimi ukrepi."

"Verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika"

Ob tem vse prebivalce Slovenije še enkrat pozivajo k doslednemu spoštovanju sprejetih ukrepov. "Če epidemije ne bomo uspeli sami pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona (...). Čuvajte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je velika," so dodali ob tem.

(eP)

krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja