Skip to main content
Torek, 26. september 2023
04.02.2020
11:21
Foto: arhiv ePosavje
Na območju Suhe krajine in letališča Cerklje ob Krki bo od torka do četrtka potekalo skupno uposabljanje slovenskih in ameriških pilotov. Slovenski sodelujejo z letali, ameriški s helikopterji.

Helikopterji HH-60 na posavskem nebu

Usposabljanje pilotov helikopterjev in pilatusov

BREŽICE Kot pravijo v Slovenski vojski, bo usposabljanje pilotov 15. polka vojaškega letalstva in 31. lovskega polka iz Aviana, potekalo na območju letališča Cerklje ob Krki in v Suhi krajini. Piloti Slovenske vojske bodo sodelovali z letali Pilatus PC-9M, ameriške posadke pa s helikopterji HH-60.

V vidnem delu dneva, do dve uri na dan

Skupno usposabljanje v taktičnih postopkih bojevanja v zraku bo potekalo v vidnem delu dneva do dve uri na dan. "Posadke helikopterjev bodo urile tudi izvenletališko pristajanje na območju, ki je bilo predhodno določeno. Skupno usposabljanje letalskih posadk omogoča izmenjavo znanj in izkušenj med letalstvi zavezništva ter optimalno uporabo sredstev," dodajajo v sporočilu.

Helikopterske posadke bodo vadile tudi izvenletališko pristajanje

"Posadke helikopterjev bodo urile tudi izvenletališko pristajanje na območju, ki je bilo predhodno določeno. Skupno usposabljanje letalskih posadk omogoča izmenjavo znanj in izkušenj med letalstvi zavezništva ter optimalno uporabo sredstev," pravijo v Slovenski vojski.

Do dve letali in do dva helikopterja

V največji meri se bodo izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji

"Načrtovano letenje bo dnevno potekalo z intenzivnostjo do dveh letal in dveh helikopterjev. Pri usposabljanju se upoštevajo zakonska določila in ostali predpisi, ki urejajo letenje z vojaškimi letalniki. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji možni meri izogibali nizkemu letenju nad večjimi naselji," še dodajajo v Slovenski vojski.

(bš)

slovenska vojska
brežice
krško
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja