Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
11.11.2022
09:49
Soočenje kandidatov za župana Mestne občine Krško na TV Slovenija
Grafika: arhiv ePosavje
Kandidatka in pet kandidatov za župana Mestne občine Krško se je dober teden dni pred lokalnimi volitvami soočilo pred kamerami Televizije Slovenija. V čem so si enotni in v čem ne?

Soočenje kandidatov za župana Mestne občine Krško na TV Slovenija

Dober teden dni pred lokalnimi volitvami, na katerih bomo volili župane, občinske svetnike in člane svetov krajevnih skupnosti so se kandidati za župana Mestne občine Krško soočili pred kamerami Televizije Slovenija. Drugo soočenje bo v četrtek, 17. oktobra, ob 19. uri na ePosavje TV in ePosavje.com. A kakšne zaključke lahko potegnemo iz tokratnega soočenja na nacionalni televiziji?

JEK2

ENOTNI Kandidati za župana Mestne občine Krško so bili enotni v podpori projektu JEK2. "Z jedrsko elektrarno Krčani živimo že dolga leta, smo je vajeni, ji zaupamo in nimamo konkretnih zadržkov glede umestitve drugega bloka. Gre za logično sosledje le tega," pravi kandidat Gibanja Svoboda Aleš Zorko. "Mislim, da smo si vsi kandidati enotni, da je umestitev JEK2 v naše območje slejkoprej realnost," je dodal Janez Kerin. Dušan Šiško je pred vprašanjem, "kako bo ta država sposobna zgraditi JEK2, če 40 let ni bila sposobna zgraditi odlagališča. To je prva stvar." Iztok Starc je napovedal, da bo ustanovil strateško skupino (Šiško bi ustanovil komisijo) za spremljanje izgradnje, katere naloge bi bila, "da čim bolj pripravi Mestno občino Krško in lokalno okolje na izzive prihodnosti." Kandidatka za županjo Janja Starc pa izpostavlja, da bi bilo potrebno o izgradnji vprašati tudi prebivalce. Jože Olovec pa si želi, da bi se vse nerealizirane obljube pred pričetkom gradnje realizirane - "govorimo o nizkoradioaktivnih odpadkih, gradnja odlagališča se po 13 letih niti začela ni, niti nismo prejeli gradbenega dovoljenja - vmes smo imeli pa cel kup kadrovskih rošad, celo v občinskem svetu izredne seje."

Bazen

NEENOTNI Če so si bili enotni pri projektu JEK2, pa niso bili tako složni pri odgovorih o krškem bazenu. Na vprašanje, kdaj bo krško imelo bazen, kandidat Starc odgovarja, da "čimprej" - kandidatka Starc prav tako, z dodatkom, "da ne samo notranjega, ampak tudi zunanjega." Za Olovca je "realnost, da ga v naslednjih dve letih še ne bomo dobili. Zavzemamo se za drugo rešitev, za pokriti olimpijski bazen, ne pa bazen teh dimenzij." Zorko dodaja, "da je ideja tega 25-metrskega bazena, kar mogoče ljudje ne vedo, tukaj bodo plavala društva. 50-metrski bazen bi bil tisti, ki bi ga vsi uporabljali, tako kot smo ga včasih poznali v stari tovarni." Kerin bi zgradil večji bazen, "prebivalstvo se bo povečevalo, mi bomo dobili pa bazen 33 x 21 metrov. Občutno premali bazen za naše potrebe." Tako kot predhodniki je tudi Šiško dodal, da bi bazen moral biti že včeraj. "Vendar ne na tej lokaciji pri pokopališču, ne more biti 25-metrski, 33-metrski bazen. V Krškem imajo 25.800 in še nekaj prebivalcev. Tudi ti bi radi želeli med zimskim časom it plavat."

Priseljevanje, delovna sila in Romi

Kandidati so odgovarjali tudi na vprašanja o priseljevanju, hišni številki s skoraj 300 prijavljenimi osebami in o romski problematiki. "Problem se pojavi, ko določeni posamezniki ali združbe začnejo zlorabljati zakonodajo in socialne transferje," pravi Zorko. O težavah z romskim prebivalstvom Kerin podpira trenutne aktivnosti enajstih županov z območja Jugozahodne Slovenije, ko predlagajo spremembe petih zakonov z različnih področij in dodaja eno od idej, "ki sem jo dobil s strani občanov na terenu - prostovoljna integracija Romov v urbana naselja." Šiško odgovarja, "da bi jih bilo najprej treba vzpodbuditi, da bodo hodili na tečaj slovenskega jezika. Če grem v Nemčijo, bom moral govoriti nemško." Iztok Starc je kot lep zgled integracije prebivalcev izpostavil prihod delovne sile ob izgradnji Jedrske elektrarne Krško, Janja Starc bi kot županja uredila večji nadzor nad priseljevanjem. "Dnevno se srečujem s podjetniki, ki prihajajo s Kosova in nekdanjih držav nekdanje Jugoslavije. (...) Problem je, ko dobijo delovno dovoljenje, sem pripeljejo svoje družine, oni pa odidejo na delo drugam." Olovec dodaja, da bi priseljevanje moralo biti pod nadzorom, kar zdaj ni (bilo), enako je s prijavljanjem na stalnih naslovih.

Za omejitev mandatov

Zbrani so se strinjali tudi pri vprašanju omejitev županskih mandatov na dva ali tri mandate, v predprazničnem decembru in v luči napovedanega varčevanja z električno energijo pa bi zadržali tudi novoletno okrasitev v mestu.

Dalmatin, Bohorič, Trubar in podmorničar Pfeifer

Kandidati so predstavili tudi, po njihovem mnenju, najpomembnejše zgodovinske osebnosti Krškega. Večina kandidatov je izbrala tri imena iz obdobja slovenske reformacije. Če so Janja Starc, Aleš Zorko in Janez Kerin izbrali Jurija Dalmatina in Iztok Starc Adama Bohoriča, je za Dušana Šiška najpomembnejša zgodovinska osebnost Krškega Primož Trubar, za Jožeta Olovca pa je najpomembnejša osebnost podmorničar in prvi poveljnik podmornice Nebojša Vojne mornarice Kraljevine Jugoslavije Vladimir Pfeifer (1891 - 1932).

politika
krško
mestna občina
mestna občina Krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja