Skip to main content
Petek, 1. december 2023
09.10.2019
12:29
V torek, 8. oktobra, so v okviru 20. Praznika kozjanskega jabolka tudi uradno odprli Grajska pot Podsreda.

Grajska pot Podsreda

PODSREDA V nabito polni dvorani na upravi Kozjanskega parka so najprej predstavili pot, goste pa sta pozdravili direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst in županja občine Kozje Milenca Krajnc. Odprtja poti se je udeležilo krepko preko 100 obiskovalcev, večina se je nato peš podala po interaktivna grajski učni poti o biodiverziteti, ki poteka od srednjeveškega trga Podsreda mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda.

Na 2,5 kilometra dolgi poti so na 14 točkah ob tablah in številnih animacijskih elementih spoznavali izjemno biotsko pestrost. Pot je označena s smernimi in dvojezičnimi slovensko-angleškimi informacijskimi tablami, na različnih interaktivnih elementih pa so se udeleženci preizkusili tudi v svojem znanju o gozdu ter o bogatem rastlinskem in živalskem svetu ob poti.

Odprtje poti so zaključili na gradu Podsreda

Odprtje poti so zaključili na gradu Podsreda, kjer je na grajskem podstrešju zadnja točka poti posvečena netopirjem. Že v Podsredi so se jim pridružili člani Društva Šola zdravja Brežice in Pevskega društva upokojencev iz Celja, ki so s pesmijo popestrili zaključek dogodka na gradu.

Grajska pot Podsreda

Grajska pot Podsreda je nastala v okviru projekta »Biodiverziteta – umetnost življenja« z akronimom LIFE Naturaviva (LIFE 16 GIE/SI/000711), v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. Gre za 5-letni komunikacijski projekt, katerega vodilni partner je Nacionalni inštitut za biologijo, sodeluje pa še 9 ostalih partnerjev, od tega kar 5 slovenskih naravnih parkov.

(Kozjanski park, bš, eP)

podsreda
kozjanski park
fotogalerija

Pridružite se nam