Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
15.09.2022
19:32
Kolesarska povezava Krško - Kostanjevica na Krki
Foto: arhiv ePosavje
Ob prihajajočem Evropskem tednu mobilnosti so v Krškem predstavili investicije s področja izboljšanja mobilnosti, pa tudi, kako želijo urediti mestne avtobusne linije.

"Kolesarka" Krško - Kostanjevica in ureditev mestnega avtobusa

KRŠKO "Največji projekt s področja trajnostne mobilnosti je izgradnja kolesarske povezave med Krškim in Kostanjevico na Krki. Gre za približno 19,5 kilometrov dolg odsek, vrednosti približno 6,5 milijonov evrov in je pretežno financiran iz evropskih sredstev. Ta pridobitev bo v kolesarskem smislu zelo dobro povezala Krško in Kostanjevico. Ta pot je že zdaj precej obljudena, a dokaj nevarna, poteka po državni cesti. S tem projektom se bomo temu izgonili," je ob predstavitvi dogodkov v sklopu Evropskega tedna mobilnosti povedal krški župan Miran Stanko.

V občini ni edina kolesarska povezava v izgradnji

Ob izgradnji te kolesarske povezave v občini potekata še dva podobna projekta. Prvi je vzpostavitev kolesarske povezave med Senovim in Kozjim. "Investicijo izvajamo skupaj z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo, oni pa so nosilec te investicije. Pridobitev bo naša in jo bomo lahko koristili," dodaja Stanko. V teku je izgradnja kolesarske steze med Brestanico in ribniki v Mačkovcih, projekt sodi v sklop obnove ceste med tema točkama.

S cest in parkirišč umakniti pločevino

Stnako dodaja, "da projekt trajnostne mobilnosti ni projekt Občine Krško, ampak gre za projekt, ki se izvaja na celotnem področju Slovenije in v Evropi. Gre za to, da bi s cest in parkirišč ter drugih površin, ki so namenjene pešcem, odstranili pločevino in omogočili nekoliko bolj prijazno bivanje. Po drugi strani pa ta pločevina nudi ugodje in zato je ta projekt zelo težko izvedljiv, zahteva veliko časa in je projekt, ki bo potekal dalj časa."

Mestni avtobus

Mestna občina Krško sicer že vrsto let sofinancira mestne prevoze, mestni avtobus. "Resda prvotno zamišljena frekvenca voženj ni ustrezala in ni bil obljuden. V zadnjem letu smo izvedli kombinacijo šolskih prevozov in mestnega avtobusa, tako da v konični časih koristimo šolske avtobuse, da izvajajo te prevoze. S tem smo povečali frekvenco in razširili mrežo," dodaja župan.

Največ 15 minut

V Krškem s sedanjo frekvenco prevozov niso zadovoljni. Stanko pravi, "da če bi želeli, da bi bil mestni avtobus bolj uporabljen, bi morala biti frekvenca takšna, da bi lahko pešec čakal na prevoz z avtobusom največ do 15 minut vsaj na glavnih relacijah - na relacijah trikotnika Videm - staro mestno jedro - zdravstveni dom, trgovski center."

Električni avtobus cenovno previsoka investicija

A če bi želeli dvigniti frekvenco voženj mestnega avtobusa, bo potrebno razmisliti tudi o povečanju voznega parka. Še nedavno so imeli idejo, da bi po Krškem vozil električni avtobus, 500.000 evrov za kaj takega je po besedah krškega župana previsoka investicija. "Rešitev bo šla v smeri nabave več manjših avtobusov," je odgovoril na vprašanje, kako bi nadgradili progo krškega mestnega avtobusa.

krško
video

Pridružite se nam