Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
07.10.2020
10:32
Zimski bazen v Krškem, oktober 2020
Grafika: ePosavje.com
Ponedeljek, 5. oktober 2009. Seja občinskega sveta v Krškem in na dnevnem redu problematika izgradnje pokritega bazena v Krškem. In enajst let pozneje? Znana lokacija in okvirne dimenzije bazena.

Izgradnja zimskega bazena v Krškem

Lokacija je znana, dimenzije bazena tudi

KRŠKO Leta 1953 je Krško dobilo ogrevani olimpijski bazen, prvi v tedanji državi. V Krško so na priprave prihajali najboljši jugoslovanski plavalci in vaterpolisti. A odkar so ga leta 2006 zaprli, tečejo pogovori in priprave na gradnjo novega bazena. Točno dan in enajst let kasneje izgradnji kaže veliko bolje, kmalu naj bi projekt vendarle stekel.

Letos projektna dokumentacija

Občina Krško ima predvidena določena sredstva za začetek projekta izgradnje novega bazena. V letošnjem letu pripravljajo projektno dokumentacijo – najprej gre za idejno zasnovo. Obenem navezujejo stike z občinama Nova Gorica in Slovenj Gradec, kjer trenutno poteka gradnja bazenov in na ta način skušajo pridobiti informacije o zanesljivih in dobrih projektantih ter o samem poteku investicije in višini njene vrednosti.

Pokriti zimski bazen v Krškem

"Nekje v dimenzijah 25 x 30 metrov"

"Ocenjujemo, da bi takšna investicija v objekt v Krškem - predviden je nekje v dimenzijah 25x30 metrov in spremljajoči manjši bazen - prišla okrog 5 milijonov evrov, kar bi bilo primerljivo s projekti v teh mestnih občinah, v katerih smo se pozanimali," je ob tem za ePosavje TV povedal krški župan Miran Stanko.

V Novi Gorici 25 x 20, v Slovenj Gradcu 25 x 12 metrov

V Novi Gorici bodo gradili zimski bazen dimenzije 25 x 20 metrov, v Slovenj Gradcu 25 x 12 metrov, oba pa bosta imela premično dno za dostop invalidom in za izvedbo plavalnih tečajev tudi v večjem bazenu, ne samo v spremljajočih dveh bazenih, ki ju bodo naredili v obeh investicijah.

V Novi Gorici in Slovenj Gradcu denar iz mošnjička za mestne občine

"Mestne občine, kot so Nova Gorica in Slovenj Gradec, dobivajo financirano gradnjo teh objektov v precejšnji meri iz strani države, Evropske unije. Ta sredstva so predvidena samo za mestne občine in tu poskušamo dobiti še kakšna sredstva, kar bi bistveno poenostavilo samo izvedbo investicije," dodaja Stanko.

V načrtu razvojnih programov do 2024 sredstva so predvidena

Upajo, da bodo uspeli pridobiti evropska, oz. državna sredstva

V proračunu je predvideno nadaljevanje projekta v naslednjem letu in dokončanje v letu 2023. V načrtu razvojnih programov občine Krško 2020 - 2024 so na postavki OB054-07-0026 - Bazen Krško znova predvidena sredstva tudi v naslednjih letih, v letih 2022 in 2023 po tri milijone evrov. Na Občini Krško upajo, da bodo za sofinanciranje projekta uspeli pridobiti evropska oz. državna sredstva.

Stanko opozarja na stroške vzdrževanja

Župan ob tem opozarja tudi na stroške vzdrževanja, kar je včasih težje zagotavljati kot denar za naložbo. "Pričakujem, da bi takšen objekt v celoti, če bi deloval 12 mesecev, stal okrog 600.000 evrov na leto," dodaja Stanko.

Ruše, bazen

Kako to počnejo v Rušah?

V Rušah zabeležili več kot 35.000 vstopov v bazen

V Rušah, 15 kilometrov od Maribora in enega dveh s streho pokritih olimpijskih bazenov v Sloveniji, imajo zimski bazen dimenzij 25 x 17 metrov. Z njim upravlja javni zavod Cezam, znotraj organizacijske enote Cezam - Športni park Ruše pa prihodke in odhodke spremljajo na devetih stroškovnih mestih, med drugim imajo bazen, welnes, fitnes, kegljišče, masaže, bar, drsališče in zunanje športne površine.

Imajo bazen, wellness, fitnes, kegljišče

Celoten Športni park Ruše je po letnem poročilu javnega zavoda lani ustvaril 647.354,07 evrov prihodkov in 681.444,19 evrov odhodkov, "ob upoštevanju prevrednotovalnih odhodkov zaradi odpisa neizterljivih terjatev v višini 28.034,40 evrov." Lani so zabeležili 24.764 vstopov v bazen, 9.443 vstopov v bazen v skupinah (tu so mišljene osnovne šole in tečaji), 4.768 vstopov v wellness, 1.993 vstopov v bazen in wellness.

Predsednik Plavalnega kluba Celulozar Krško

"Ni samo plavalni klub tisti, ki potrebuje bazen. Krško ga potrebuje."

"Tak objekt bo vnesel nekaj novega v Krško in izpopolnil naše mesto"

Bazen željno pričakujejo rekreativci in športniki, še posebej se ga veselijo v Plavalnem klubu Celulozar Krško. Kot pravi Erazem Šribar, predsednik Plavalnega kluba Celulozar Krško, "smo veseli, da enkrat pridemo do objekta, ki si ga občina Krško zasluži. Še enkrat bi poudaril, da ni samo plavalni klub tisti, ki potrebuje bazen. Krško ga potrebuje. Imamo veliko klicev in elektronskih vprašanj občanov, ki bi si želeli plavati, pa ne morejo. Pa vprašanja ljudi, ki želijo vpisati otroke v plavalno šolo, pa žal zaradi zasedenosti ne gre." Šribar pravi, da bo tak objekt vnesel nekaj novega v Krško "in izpopolnil naše mesto."

Bazen na območju Stadiona Matije Gubca

Lokacija bazena je že določena – ta naj bi stal na območju Stadiona Matije Gubca. "Pred leti smo preselili našo klubsko pisarno izpod tribun Stadiona Matije Gubca v stavbo AMD-ja in sem v šali dejal, da smo se preselili bližje predvideni lokaciji novega bazena. Zdaj smo tu in upam, da bo v naslednjih letih zrastel ta športni objekt, ki nam bo veliko veliko pomenil."

Iz našega arhiva

In kako so pred enajstimi leti o problematiki krškega bazena govorili na že omenjeni seji občinskega sveta pred enajstimi leti? Pobrskali smo po arhivu in našli odgovor Jadranke Gabrič, nekdanje vodje oddelka za družbene dejavnosti, na svetniško vprašanje.

(bš, eP)

bazen krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam