Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
14.04.2020
07:47
Koronavirus, 9. april 2020
Foto: Simon Krnc / Zdravstveni dom Krško
Velikonočni prazniki v letu 2020 in COVID-19. V nadaljevanju novice spremljamo razvoj dogodkov in zbiramo vse informacije za Posavke in Posavce. Bi nam želeli kaj sporočiti? Beri naprej.

Kaj morate vedeti o koronavirusu?

Znaki bolezni so:

  • vročina,
  • kašelj,
  • občutek pomanjkanja zraka – oteženo dihanje, kar je običajno tudi za pljučnico.

Navodila za paciente:

Vse občane naprošajo, da v primeru stika, suma ali prisotnosti znakov podobnim Koronavirusu:

  • NE VSTOPATE v prostore zdravstvenih domov in ostalih zdravstvenih ustanov (zdravsteni domov, bolnišnice, urgence)
  • Prvi stik z zdravnikom vzpostavite telefonsko (osebni zdravnik, dežurni zdravnik)
  • Ostanite doma v izolaciji, izogibajte se vsakršnemu stiku z zdravimi osebami

PONEDELJEK, 13. APRIL 2020

13. april 2020

(17:17) Uradno potrjenih 1223 testov, 1212 oseb

Do 12. aprila 2020 do 24. ure je bilo opravljenih 35.405 testiranj, od tega je bilo 1223 pozitivnih testov.  Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 1212 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

V Posavju ostajamo na uradno potrjeni številki 11

Med potrjenimi primeri jih je 377 iz osrednjeslovenske, 258 iz savinjske, 125 iz jugovzhodne Slovenije, 117 iz pomurske, 99 iz podravske, 75 iz gorenjske, 45 iz koroške, 30 iz primorsko-notranjske, 26 iz zasavske, 21 iz goriške 20 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije.

NEDELJA, 12. APRIL 2020

(20:13) Aleš Rozman: »Letošnjih poletnih počitnic v tujini najverjetneje ne bo«

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor Klinike Golnik Aleš Rozman, letošnjih počitnic v tujini verjetno ne bo. »O tem sem skoraj povsem prepričan. Kako bomo lahko potovali znotraj države, bomo videli na podlagi tega, kakšni bodo naši epidemiološki trendi in kako bomo spremljali okužene bolnike oz. stike v poletnem času,« je pojasnil. Navaditi se bomo morali na novo realnost. »Navaditi se bomo morali na socialno distanco, uporabo zaščitnih mask, razkuževanje in umivanje rok, naša družba, naše življenje bo potekalo drugače. Namreč s tempom, s katerim se zdaj prekužujemo, bo trajalo še dolgo časa, preden bo populacija vsaj približno prekužena, in to se meri v letih, ne toliko v mesecih ali tednih,« je še dodal.

(19:58) Od začetka razglasitve epidemije mineva mesec dni

Epidemijo nove koronavirusne bolezni je slovenska vlada razglasila 12. marca, ko je bilo nekaj manj kot 100 potrjenih primerov okužbe, in sicer le dan po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo. V mesecu dni po razglasitvi epidemije je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot 1000. Ker je trend naraščanja obolelih v zadnjih dneh ugoden, se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov, poroča STA. Ob tem pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni.

COVID19, do 11. aprila do polnoči

(15:09) 1216 pozitivnih testov, 34.851 testiranj

Do sobote, 11. aprila, do 24. ure je bilo opravljenih 34.851 testiranj, od tega je bilo 1216 pozitivnih testov.  Po epidemioloških podatkih, ki so jih na NIJZ prejeli do sedaj, gre za 1205 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini, osem obolelih je tujih državljanov.

V Posavju ostajamo pri 11 uradnih potrjenih primerih

Med 1205 osebami jih je 373 iz osrednjeslovenske, 257 iz savinjske, 125 iz jugovzhodne Slovenije, 117 iz pomurske, 99 iz podravske, 74 iz gorenjske, 45 iz koroške, 30 iz primorsko-notranjske, 26 iz zasavske, 20 iz goriške 20 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije.

(11:05) Sobota na območju Civilne zaščite Zahodno Štajerske

Po podatkih NIJZ so na območju Zahodno štajerske regije potrjene okužbe v 21 občinah. Število okuženih se je v zadnjih 24 urah povečalo za 3 osebe in jih je na območju regije skupno 256. Največ okuženih je na območju občine Šmarje pri Jelšah in v tamkajšnjem Domu starejših občanov (DSO), skupaj 154

Splošna bolnišnica Celje

V Splošni bolnišnici Celje sta bila dva sprejema bolnikov in en odpust. Na oddelku COVID je enajst bolnikov in sedem bolnikov na intenzivni negi. V Šmarju pri Jelšah je v DSO stanje ustaljeno, po podatkih NIJZ se v zadnjih 24 urah število okuženih povečalo za 2 osebi, hkrati poročajo, da sta ozdravela dva stanovalca in dva zaposlena. V soboto je pomoč v oskrbi izvajalo 13 oseb.

Velenje

V hotelu Paka je trenutno v karanteni nastanjena ena oseba. Danes hotel zapuščata dve osebi, ki sta se z repartriacijskim letom 26. marca 2020 vrnili iz Madrida, 27. marca 2020 pa postali Covid pozitivni. "Danes se jima izteče 14-dnevna izolacija, ves čas bivanja sta bili brez težav," pravijo v sporočilu.


SOBOTA, 11. APRIL 2020

(22:08) Prvomajsko kresovanje na Trški Gori odpovedano

Kot so sporočili iz Krajevne skupnosti mesta Krško, je letošnje prvomajsko kresovanje zaradi znanih razmer odpovedano.

Potrjeni primeri, stanje 11. april 2020

 

(20:06) Rokavice v trgovinah zaenkrat še obvezne

Na današnji novinarski konferenci se je vladni govorec Jelko Kacin dotaknil vprašanja v zvezi z obvezno uporabo rokavic v trgovinah. »Obstoječi odlok še vedno določa obvezno uporabo rokavic v trgovinah, Ministrstvo za zdravje pa je že pripravilo njegovo spremembo, ki bo namesto obvezne uporabe rokavic določala obvezno razkuževanje rok.  Ko bo spremenjen in tudi objavljen v Uradnem listu, vas bomo o tem obvestili. Ampak dokument je pripravljen, gre za vprašanje ur,« je pojasnil Kacin.

(19:49) Ob vstopu v Slovenijo odslej sedemdnevna karantena

V nedeljo v veljavo stopa nov vladni odlok, po katerem bodo tisti, ki vstopajo v Slovenijo, morali v sedemdnevno karanteno in ne v štirinajstdnevno, kot je veljalo doslej. Na zadnji dan karantene je obvezno testiranje na okužbo z novim koronavirusom. Če oseba zavrne odvzem brisa ali brisa ni mogoče odvzeti, se karantena podaljša za sedem dni. Karantena se podaljša tudi, če rezultati niso na voljo na dan odvzema brisa, vendar le do dneva prejema rezultata testa oziroma ne dlje kot za 14 dni od dneva odreditve karantene. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, prav tako sta izvzeta tovorni promet in prehod države v istem dnevu.

(17:03) 1188 oseb, 34.279 testiranj

Do petka, 10. aprila do 24. ure je bilo opravljenih 34.279 testiranj, od tega je bilo 1199 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki smo jih prejeli do sedaj, gre za 1188 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

Kako je po regijah?

Gledano po regijah je 373 oseb iz osrednjeslovenske, 255 iz savinjske, 122 iz jugovzhodne Slovenije, 107 iz pomurske, 98 iz podravske,  74 iz gorenjske, 45 iz koroške, 30 iz primorsko-notranjske, 25 iz zasavske, 20 iz goriške, 20 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije.

(14:34) Vlada sprejela ukrepe začasnega zadržanja proračuna 

Izbruh okužbe z nalezljivo boleznijo COVID-19 ima vpliv tudi na porabo sredstev proračuna države, zaradi česar je treba poleg zadolževanja, vire financiranja ukrepov poiskati tudi znotraj državnega proračuna. Z namenom zagotovitve teh virov je vlada danes sprejela dodatne ukrepe začasnega zadržanja izvrševanja proračuna, poleg že sprejetih marčevskih ukrepov na področju izvrševanja proračuna je vlada sprejela nekatere dodatne omejitve porabe proračunskih sredstev. 

"Sprejete omejitve pa ne veljajo, če je prevzem obveznosti, izvedba javnega naročila ali javnega razpisa za dodelitev sredstev nujna za delovanje države ali za investicije povezane s črpanjem EU sredstev, za investicije iz namenskih skladov, vzdrževanje infrastrukture ali drugih pomembnih investicij, ki vplivajo na gospodarsko aktivnost v Sloveniji," dodajajo na Vladi.

(11:35) Dobrodošli v nov dan, sobota, 11. april 2020

Sobota, 11. april. Smo na prehodu iz četrtega v peti teden ostrejših ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja virusa COVID-19 v Posavju. Ostanite zdravi!

Bi nam želeli kaj sporočiti?

Pišite nam na elektronski naslov info@eposavje.com ali v zasebna sporočila na družbenih omrežjih - poiščite @eposavje na Instagramu ali Twitterju, na Facebooku nas najdete na @ePosavje.com.

(eP)

koronavirus
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja