Skip to main content
V Posavju 27.2° C Torek, 24. maj 2022
12.05.2021
08:48
Jadranski udar 2021
Foto: arhiv ePosavje
Med 13. in 23. majem bodo v Sloveniji pripravili vojaško vajo Jadranski udar 2021, na kateri bo sodelovalo okoli 650 udeležencev iz različnih držav.

Jadranski udar 2021

BREŽICE Največja vojaška vaja v letošnjem letu na naših tle se bo začela v četrtek, 13. maja, in končala deset dni pozneje, v nedeljo, 23. maja. Med skoraj 650 sodelujočimi bo približno 200 pripadnikov iz 20 zavezniških in partnerskih držav, iz Avstrije, Belgije, Bosna in Hercegovina, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčija, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev združenega ognja

Glavni poudarek vaje, katere poveljstvo bo na letališču v Cerkljah ob Krki, bo tudi letos usposabljanje kontrolorjev združenega ognja. Na vaji bodo sodelovali že certificirani kontrolorji združenega ognja (JTAC), posadke strelskih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot.

Usposabljanje tudi na območju občine Radeče

Usposabljanje bo potekalo na petih lokacijah po Sloveniji. Na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin in Kobarid, Radeč, Moravskih Toplic ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp pa bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo. In ker hkrati na območju Krasa poteka tudi vaja Zvezdni videz 2021, bodo vojaki izvedli skupno urjenje v postopkih reševanja in iskanja.

Začasne zapore zračnega prometa nad območji delovanja

Iz Slovenske vojske so sporočili, da bodo zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Na območjih usposabljanja pričakujejo povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

"Bistveno povečan zračni promet nad letališčem in v Posavju"

Tudi na tokratni vaji bodo na letališču Cerklje ob Krki parkirani helikopterji in letala sodelujočih držav. Na Slovenski vojski pravijo, da bodo okoli Cerkelj ob Krki glavne aktivnosti potekale v času med 17. in 21. majem, ko bo bistveno povečan zračni promet nad letališčem in v celotnem Posavju, tako v dnevnem kot tudi v nočnem času.

Po cestah ne pričakujejo večjih premikov

Po cestah ne pričakujejo večjih premikov, razen v soboto 22. maja, ko bo večina udeležencev odhajala domov. V petek, 21. maja 2021, se bodo vsi scenariji na delovnih točkah končali najkasneje ob 12. ure, še sporočajo iz Slovenske vojske.

(eP)

slovenska vojska
brežice
krško
radeče

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja