Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
29.10.2022
11:45
Foto: ePosavje.com
Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob se je danes mudil v Posavju, kjer je med drugim obiskal tudi Nuklearno elektrarno Krško.

Predsednik vlade Golob na obisku v Nuklearni elektrarni Krško

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je med drugim seznanil s potekom remonta Nuklearne elektrarne Krško. "Ogledal sem si delovišče, ker smo, sicer v zaključni fazi remonta v Nuklearni elektrarni Krško. Imel sem tudi to priložnost, da sem se pogovoril z vodstvom jedrske elektrarne o tem, kako potekajo stvari, bil obveščen o tem, kaj vse je bilo objavljeno in zdaj bom z velikim, nacionalnim ponosom povedal to, kar sem povedal trikrat, da je Jedrska elektrarna Krško prva elektrarna v Evropi, ki je v takem obsegu zaključila z desetletnim investicijskim ciklom po Fukušimi." Morda se Slovenci premalo zavedamo ali pa premalokrat pohvalimo, vendar je Nuklearna elektrarna Krško v Evropi sinonim za stabilno, zanesljivo in varno jedrsko elektrarno, je poudaril Golob. "Če bi bilo takih elektrarn v Evropi več, bi bila tudi energetska situacija bistveno boljša na evropskem nivoju."

Golob: "Če kdaj, je zdaj priložnost, da jedrska opcija pridobi svoje mesto v prihodnosti"

Na srečanju so si prav tako izmenjali poglede na energetsko situacijo, "ki je napeta, predvsem zaradi geopolitike in ruske agresije na Ukrajino, hkrati pa tudi skupaj ugotovili, da če je kdaj, je zdaj priložnost za to, da jedrska opcija pridobi svoje mesto v prihodnosti. Zelo težko se bo Evropa iz sedanje energetske situacije izvila brez maksimalne uporabe vseh tehnologij, na prvem mestu obnovljivih virov energije, jedrska energija pa zagotovo ima danes priložnost, da se ponovno reafirmira in ponovno ponudi rešitve za prihodnost cele Evrope." Čas bo pokazal, na kakšen način bo to mogoče, je pa sedanji trenutek res idealen za ta premislek, je izpostavil. "Sam sem dal tudi izziv stroki. Najprej so jo dali oni politiki, jaz sem ga pa vrnil z velikim veseljem, da se bo politika zanesla, da bo stroka v čim krajšem možnem času pride s serijsko rešitvijo, ne s prototipi, z jedrsko tehnologijo zahodnega izvora, torej zanesljivega dobavitelja in opreme, iz prijateljskih držav in takoj, ko bodo ti pogoji na strokovnem nivoju izpolnjeni, bo politika tudi pristopila k temu, da začne iskati nacionalno soglasje za tako investicijo. Popolnoma se zavedam, da bomo morali izvesti referendum in prav je, da se vsi Slovenke in Slovenci zavedamo na eni strani pomena sedanje jedrske elektrarne, pa tudi tega, kakšna priložnost je lahko to, če se je lotimo na pravi način za bodoče rodove."

Rožman: "Elektrarna je pripravljena za naslednjih dvajset let delovanja"

Predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman se je predsedniku vlade zahvalil za obisk, "v teh, dokaj težkih razmerah, kar zadeva oskrbo slovenskih potrošnikov z energijo. Sam obisk dovolj zgovorno govori o pomenu Jedrske elektrarne Krško za zanesljivo in stabilno oskrbo v prihodnosti. Smo na dobri poti, da smo v kratkem nazaj na mreži in da bomo nadaljevali s takšno stabilnostjo, kot je bila doslej. Elektrarna je pripravljena za nadaljnjih dvajset let delovanja, končujemo vse potrebne postopke, da vstopimo v naslednje dvajsetletno obdobje stabilnega in varnega obratovanja tega objekta."

nuklearna elektrarna krško
energetika
krško

Pridružite se nam