Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
05.10.2020
13:56
Urbana obrt
Grafika: ePosavje.com
V Krškem so prejšnji teden predstavili rezultate posavskega projekta Oživljanje mestnih središč s pomočjo obrti oz. Urbana obrt, ki ga vodi Območna obrtno-podjetniška zbornica Krško.

Urbana obrt

Oživljanje mestnih središč s pomočjo obrti

KRŠKO V projektu Oživljanje mestnih središč s pomočjo obrti oz. Urbana obrt kot partnerji sodelujejo še Občine Krško, Sevnica in Bistrica ob Sotli ter Zavod Dobra družba. Projekt predstavlja inovativno pobudo za oživljanje urbanih središč na način, da se vrnejo obrtniki, ki predstavljajo temelj gospodarske stabilnosti in razvoja, prinašajo nova delovna mesta in predstavljajo bogato kulturno-zgodovinsko dediščino urbanih središč Posavja.

"V staro mestno jedro želimo vrniti obrt"

Kot je povedala Janja Starc, direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško, "že samo ime pove, da želimo v stara mestna središča vrniti obrt in jih oživiti tako kot so nekdaj bila." Projekt, ki poteka slabi dve leti, je vreden okoli 148 tisoč evrov. "Skozi njega bodo v vseh treh občinah obnovljeni infrastrukturni objekti, postavljene razstave ter izobraževanje in druge aktivnosti, "dodaja sogovornica.

Kostanjšek: "Sčasoma je hobi postal poklic"

Iz izdelovanja kuhinjskih desk in skodel do izdelovanja novega pohištva

Na stojnici pred novim podjetniškim inkubatorjem so se predstavili posamezniki, ki negujejo stare obrti. Med njimi sta bila Marko Kostanjšek iz Podsrede in Ina Čebular iz Brestanice. "Sčasoma mi je hobi postal poklic. To zdaj že profesionalno delam že več kot 20 let. Od začetka sem izdeloval kuhinjske deske in skodele, zdaj pa je to prerastlo v mizarstvo, rezbarstvo in restavratorstvo. Že dobrih 10-15 let delam domače mizarstvo na star način, vse iz masivnega leta. Obnavljam omare, izdelujem novo pohištvo," nam je povedal Kostanjšek.

Zgodovinski kostumi za obiskovalce prireditev v Krškem

Ina Čebular izdeluje zgodovinske kostume. "Zastavili smo kostume, v katere bi se lahko obiskovalci prireditev v Krškem kostumirali in se potem v njih fotografirali," pa je dodala druga sogovornica.

V Krškem bogato tradicija obrti

"Imamo enega najstarejših cehov na slovenskih tleh"

"V Krškem imamo bogato tradicijo obrti, imamo enega najstarejših cehov na slovenskih tleh - krški krojaški ceh iz 12. stoletja. Samo združevanje obrtnikov po Savi se je začelo v Krškem. Kot zbornica smo lani praznovali 50-letnico. Če bi se sprehodili čez stari del, je nekoč živela obrt. Danes je pa skorajda prazen," je še dodala Janja Starc.

Mestotovrne obrti v Kostanjevici na Krki

V sklopu projekta so izdelali tudi publikacijo – knjigo Mestotvorne obrti v Kostanjevici na Krki.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja