Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
27.09.2022
21:27
Prizidek Valvasorjeve knjižnice Krško
Foto: ePosavje.com
Po izgradnji prizidka Valvasorjeve knjižnice v starem mestnem jedru so zdaj v Krškem pristopili še k obnovi, rekonstrukciji starega dela knjižnice. In kaj vse bodo uredili? Med drugim tudi dvigalo.

Rekonstrukcija Valvasorjeve knjižnice Krško

KRŠKO V ponedeljek so v Krškem objavili javni razpis, s katerim zbirajo ponudbe za rekonstrukcijo starega poslopja Valvasorjeve knjižnice Krško. Rekonstrukcija obstoječega samostana se sicer vsebinsko navezuje na novogradnjo prizidka knjižnice.

Kaj vse bodo naredili?

Med gradbenimi posegi, ki v naslednjih mesecih čakajo izvajalce del, je med drugim novo dvigalo na severni strani za dostop do 1. nadstropja za gibalno ovirane. V starem delu stavbe načrtujejo nove preboje v stenah za programsko ureditev objekta in novo vzpostavitev komunikacij. Prav tako bo potrebna delna odstranitev obstoječih predelnih sten in izdelava novih, v skladu s projektnimi pogoji Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije bo potrebna zamenjava stavbnega pohištva, na nekaterih mestih bo potrebna sanacija strehe, na strehi bo potrebno urediti tudi zračni sloj.

Domoznanski oddelek, dvorane, Gspanova soba in razstavni prostor

V delu samostana so predvideli umestitev pisarn za zaposlene, domoznanski oddelek, večnamensko dvorano, pa Gspanovo sobo in sejno sobo z ostalimi potrebnimi tehničnimi prostori, kot so arhivi in skladišča. V obnovljenem delu so predvideli tudi prostore za postavitve stalnih in začasnih razstav.

Večnamenski prostor za 80 obiskovalcev

Večnamenski prostor bo namenjen prireditvam, predavanjem, literarnim srečanjem in bibliopedagoškem delu za 80 obiskovalcev. "Prireditvena dvorana ima možnost posebnega vhoda, saj se jo lahko uporablja tudi izven obratovalnega časa knjižnice. V predprostoru se lahko predvidi tudi garderoba za obiskovalce. V primeru uporabe dvorane izven delovnega časa knjižnice, se uporablja sanitarni vozel ob vhodnem delu, ki je povezna s križnim hodnikom in dvorano. Ob dvorani je prostor za tehnično opremo, prostor bo opremljen z indukcijsko zanko," pravijo v dokumentaciji.

Speedway zbirka

Za postavitev zbirk in razstav bodo namenili prostor križnega hodnika in zahodnega dela pritličja ob hodniku. Za postavitev speedway zbirke in ostalih stalnih zbirk oz. razstav bodo v knjižnici izdelali načrt in ga predali projektantu, še pišejo.

Ponudbe zbirajo do 13. oktobra

V Krškem ponudbe zbirajo do 13. oktobra, ponudba naj bi bila veljavna - tako pišejo v dokumentaciji - do 31. decembra 2022. Druga faza obnove krške knjižnice naj bi veljala, tako je v začetku junija povedal krški župan"nekje okrog 3 do 3,5 milijona evrov in naj bi jo začeli v naslednjem letu."

krško
valvasorjeva knjižnica krško

Pridružite se nam