Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
11.09.2019
13:31
Foto: arhiv ePosavje
Na policiji ugotavljajo, da so slovenske družbe in organizacije v zadnjem obdobju ponovno tarča spletnih goljufov.

Ne nasedajte goljufom

POSAVJE Kot pravijo policisti, "gre za tako imenovane direktorske prevare, pri katerih goljufi v imenu direktorja običajno računovodstvu družb pošiljajo elektronska sporočila z navodili o nakazilu več deset tisoč evri na transakcijski račun v tujini. Gre za lažna sporočila, zato ne nasedajte goljufom."

Policija je v zadnjih dveh tednih na območju policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor, Nova Gorica obravnavala več spletnih goljufij, tipa direktorskih prevar (v tujini znane kot CEO/BEC fraud). Pri tem pa so slovenski subjekti utrpeli finančno škodo v skupni višini preko 300.000 evrov. V tovrstnih goljufijah storilci preko javno dostopnih podatkov na spletu poiščejo družbo ali organizacijo, nato pa najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva pošljejo lažno sporočilo.

Kako vas začnejo nagovarjati?

V sporočilu se predstavijo kot direktor družbe, pri čemer prejemnika skušajo prepričati, da opravi nakazilo denarja na določen transakcijski račun v tujini. Prav tako naprošajo za preverjanje trenutnega stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika nakazila, največkrat pa gre za transakcijski račun fizične ali pravne osebe v Veliki Britaniji in Španiji.

Denarne mule

Imetniki bančnih računov so t .i. denarne mule, ki nakazan znesek praviloma takoj dvignejo in po drugi denarni poti, po navadi z nakazilom preko plačilnega sistema Western Union, prenakažejo goljufom, določen znesek pa obdržijo kot provizijo za opravljeno storitev. Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na ta način sled za denarjem izgubljena.

Previdnost naj ne bo odveč

"Zato ponovno opozarjamo vse družbe in organizacije, naj bodo pozorni na morebitna prejeta tovrstna elektronska sporočila, predvsem kadar gre za sumljiva naročila za izvedbo takojšnjih plačil v tujino, še posebej osebam s katerimi družba do sedaj ni poslovala ali pa pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa," dodajajo v sporočilu.

Ob prejetju sumljivega elektronskega sporočila o nakazilu denarja svetujejo:

  • preverite elektronski naslov pošiljatelja, ki je običajno podoben direktorjevemu,
  • storilci elektronsko sporočilo priredijo na način, da se v glavi sporočila izpiše pravo direktorjevo ime in priimek, pri ogledu zaglavja (podrobnosti o pošiljatelju) pa je razviden elektronski naslov, ki dejansko ni direktorjev oz. je lažen, običajno pa vsebuje besede (domene) mobile-cable.com, naver.com, zoho.eu, aol.com, aol.de,
  • preverite pristnost vsebine elektronske pošte pri odgovornih osebah v družbi, ugotovite, ali sploh obstaja podlaga za tovrstno nakazilo pri odgovornih osebah.

V kolikor pride do tovrstne goljufive transakcije, predlagamo, da o tem takoj obvestite banko, s katero poslujete, in zadevo prijavite na najbližji policijski enoti.

(bš, ep)

policija
krško
brežice
sevnica
kostanjevica na krki

Pridružite se nam