Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
04.10.2019
09:26
Foto: Ansat TV
Družba Kostak je v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije učencem in dijakom skozi delavnice predstavila geološki steber Krškega z okolico in model vodonosnika Krškega polja.

Predstavili geološki steber Krškega z okolico

In model vodonosnika Krškega polja

KRŠKO V Sloveniji pitno vodo večinoma pridobimo iz podzemne vode, kar velja tudi za občino Krško. Strokovnjaki iz Geološkega zavoda so z zanimivo razlago učencem in dijakom približali svet kamnin in razširili njihovo znanje o vplivu geologije na družbo ter poudarili pomen varovanja naravnih virov za prihodnost, še posebej pitne vode. Za lažje razumevanje geološke zgradbe našega območja so najprej predstavili geološki steber Krškega, ki predstavlja 270 milijonov let geološke zgodovine.

"Že posamezna onesnaževala na območju kot je Krška kotlina lahko hitro in močno onesnažijo podzemno vodo"

Rok Brajkovič iz Geološkega zavoda Slovenije pravi, da prikazuje spreminjanje okolja skozi geološki čas. "Vmes so prikazane, kje na tem območju najdemo mineralne surovine in kje so tiste kamnine, ki v vaše domove prinesejo pitno vodo. Pomen varovanja pa je bistven, že posamezna lokalna onesnaževala na takšnem območju kot je Krška kotlina močno in hitro onesnažijo podzemno vodo, kar pa si seveda nihče od nas ne želi," dodaja Brajkovič.

Kaj najbolj vpliva na kakovost pitne vode?

"Z modelom lahko prikažemo nihanje gladine podzemne vode"

Poleg geološkega stebra, ki se nahaja ob pešpoti Krško – Žadovinek, v bližini vežice na krškem pokopališču, so predstavili model vodonosnika Krškega polja in strukturne značilnosti, ki se pojavljajo na tem območju. "Z modelom lahko prikažemo nihanje gladine podzemne vode in vplive na onesnaženje podzemne vode v vodonosniku in na primeru Krškega polja," ob tem dodaja Anja Koroša iz Geološkega zavoda Slovenije.

Kmetijstvo in problem nitrata

In kaj najbolj vpliva na kakovost pitne vode? "Vplivajo vse dejavnosti, ki jih izvajamo ljudje. Na tem območju je največji izvor onesnaževal kmetijstvo in problem nitrata. Tega je še največ v podzemni vodi, v njej pa najdemo tudi druga organska onesnaževala, pesticidi, izdelki za osebno nego, sladila in drugi," še pove sogovornica.

"Varovanje okolja je zelo pomembno za sedanjost in prihodnost"

Pobudnica postavitve geološkega stolpca Krškega polja in izvedbe delavnic je geologinja Nina Leskovar Ferme, ki v družbi Kostak skrbi za kakovost pitne vode. "Namen tega dogodka je, da učencem predstavimo pomen varovanja okolja. Tu gre predvsem za pomen varovanja podzemnih vod in kako lahko z našim dejanjem vplivamo na kakovost podzemnih vod in s tem pitne vode. Zavedamo se, da je za nas varovanje okolja za sedanjost in prihodnost zelo pomembno," je ob tem še povedala Nina Leskovar Ferme.

Ansat TV

krško
posavski tednik
ansat tv
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice