Skip to main content
V Posavju 7.6° C Ponedeljek, 27. marec 2023
12.11.2019
08:49
Karl Gržan
Foto: arhiv ePosavje
Pater Karel Gržan je leta 1997 na Razborju pod Lisco ustanovil don Pierinovo komuno za dekleta. Zdaj deluje v Lučah pod goro Raduho, njegove misli pa še vedno najdejo pot v vsakega od nas.

Danes je šola videti tako, da otroke zapremo med štiri stene in jih šopamo z neobvladljivimi količinami podatkov, ki jih morajo zgolj ponoviti v pravilni obliki. Vizija, ki jo zagovarjam v objavljeni tezah, je, da bi samo tri dni pouka na teden namenili pridobivanju temeljnih znanj, en dan za logično razmišljanje in veščino lastnega presojanja in en dan za doživljajsko pedagogiko. Kaj učencem pomagajo petice, če pa niso usposobljeni za spoštljivo, pravično in odgovorno sožitje! To pa je mogoče le v skupnih doživetjih, v sobivanju, v katerem se vzpostavljajo odnosi, ki jih potem otrok lahko proučuje in se umešča vanje. Kako pomemben je ta vidik, sem na svoje oči videl v komuni na Razborju.

Pater Karel Gržan o današnji šoli in svojih 95 tezah za reformo sistema vzgoje in izobraževanja, Vir: Mladina, 8. november 2019

rekli so
sevnica

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja