Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
24.05.2021
08:20
Chinook, EC Tiger, Brestanica, Krško, 22. maj 2021
Foto: ePosavje.com
V četrtek, 20. maja, nekaj po 11. uri je pilot španskega helikopterja Eurocopter Tiger zadel žice daljnovoda pri Brestanici in zasilno pristal na travniku. V soboto popoldne so helikopter le dvignili.

KAJ MORATE VEDETI?

  • V četrtek okrog 11. ure je pilot španskega helikopterja Eurocopter Tiger pri Brestanici zadel daljnovod
  • "Samo močno je počilo," nam je povedal očividec. Pilot je s helikopterjem uspešno in varno pristal na travniku
  • Kraj nesreče so vse do sobotnega popoldneva varovali pripadniki Slovenske vojske
  • V soboto so helikopter razstavili in ga popoldne s transportnim helikopterjem Chinook odpeljali z mesta nesreče

SOBOTA, 22. MAJ 2021

Reševalna akcija helikopterja uspela

V Sloveniji je v tretjem majskem tednu potekala vojaška vaja Jadranski udar 2021, v sklopu katere so bili na našem nebu tudi zrakoplovi tujih vojska. In med letenjem se lahko zgodijo tudi neljubi dogodki, enega takšnih so zabeležili v četrtkovem dopoldnevu. Okrog 11. ure je namreč pilot španskega helikopterja Eurocopter Tiger zadel žice 110 kV daljnovoda Brestanica - Hudo in nato varno pristal nekaj 100 metrov naprej na travniku, na desnem bregu reke Save med Brestanico in Krškim pred Guntami.

Večji prišel po manjšega

Pilot in kopilot se v nesreči nista poškodovala, delavci ELESa so popravili žice daljnovoda, nekaj časa je bil med Brestanico in Blanco zaustavljen tudi železniški promet. Helikopter so do sobote čuvali pripadniki Slovenske vojske, v soboto zjutraj so tehniki helikopter razstavili in pripravili na transport, nekaj po 17.30 uri pa je nad prizorišče nesreče priletel španski tovorni helikopter in manjšega "Tigra" odpeljal proti Cerkljam.

(18:22) Helikopter razstavili in odpeljali iz Brestanice

V Brestanici je bilo živahno že v zgodnjem sobotnem jutru, ko so na prizorišče nesreče pripeljal tovornjak z dvigalom, več servisnih stojal in orodje, s katerim so helikopter razstavili in pripravili na poznejši dvig in prevoz. Okoli 16.30 ure so serviserji s helikopterja odvili zadnje vijake repnega rotorja, pod plovilo postavili transportno jeklenico in poklicali v Cerklje ob Krki, da je vse pripravljeno na dvig helikopterja.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Pa srečno pot

In minuto po pol šesti se je izza Sotelskega zaslišal ropot motorjev, ko je po Savi navzgor pripeljal španski transportni helikopter CH-47 Chinook. Španski tehniki na tlu so povezali helikopterja, vojaški policisti so zaprli cesto iz smeri Krškega, policisti pa v križišču za Brestanico v smeri proti Krškem in operacija reševanja španskega Tigra se je lahko začela. V slabih treh minutah je bilo vsega konec, pilot Chinooka se je s tovorom dvignil nad Savo in odpeljali proti jugu.

ČETRTEK, 20. MAJ 2021

Nesreča španskega helikopterja pri Krškem

(19:38) Kaj o nesreči pravijo preiskovalci?

"Nekaj po 11. uri se je pri kraju Brestanica zgodila letalska nesreča v okviru vaje Jadranski udar 2021, kjer poleg ostalih držav sodeluje tudi helikopter oboroženih sil Španije," je popoldne v Ljubljani o nesreči pri Krškem povedal polkovnik Mihael Klavžar, vodja Službe za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Ministrstva za obrambo.

"Pilot se je zaradi hujših vibracij odločil izvesti zasilni pristanek"

"Prišlo je do trka z električnim daljnovodom, zaradi hujših vibracij se je pilot odločil izvesti zasilni pristanek, kar mu je tudi uspelo. Pilot in kopilot sta nepoškodovana, je pa nastala materialna škoda na helikopterju in na električnem omrežju," dodaja.

Takoj so sprožili postopke, ki so potrebni v tovrstnih primerih. "Preverili so in preprečili nadaljnje škodljive posledice, izklopilo se je električno napajanje na helikopterju in preverilo morebitno iztekanje goriva. Posadka je bila prepeljana na varno, zdaj potekajo vsi preiskovalni postopki s strani letalskega preiskovalnega organa Ministrstva za obrambo in tudi policije," je še pripomnil Klavžar.

In nadaljuje, da "šele ko bo znanega kaj več o vzroku te nesreče, boste o nesreči obveščeni v skladu z zakonodajo." Na vprašanje, ali poznajo vzroke, zakaj je pilot letel v tem območju, Klavžar odgovarja, "da bo doslej znanih podatkih, ki smo jih pridobili iz kontrole letenja, je šlo za dejansko za to, da se je helikopter vračal iz naloge, kjer so se urili podčastniki, ki navajajo zrakoplove. To se je zgodilo, ko se je ta vaja že zaključila."

Je za nesrečo kriv tehnični ali človeški faktor?

Zaenkrat še ni več znanega, tako sogovornik, ali je za nesrečo kriv tehnični faktor ali človeški. "Črne skrinjice tega tipa helikopterja so nekompatibilne s sistemi, ki jih mi imamo. Počakati bo potrebno na izsledke tehnične ekspertize." Kje bodo to opravili, Klavžar pove, da se bodo o tem še odločili. "Ta tip helikopterja poleg Špancev imajo tudi oborožene sile Francije in Republike Nemčije."

(19:31) Helikopter počiva ob Savi

Španski helikopter zdaj počiva ob Savi. Pilot je v četrtkovem dopoldnevu zadel žice daljnovoda Brestanica - Hudo in po trku varno pristal na travniku, na desnem bregu reke Save, nasproti kamnoloma na drugem bregu reke. Prostor je do nadaljnjega ograjen s trakom STOP POLICIJA, varovanje prostora pa so prevzeli pripadniki Slovenske vojske.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(19:24) Prizorišče dogodka pri Brestanici

Prizorišče dogodka pri Brestanici

(18:00) Kaj o nesreči pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice pravijo, da je ob 11.30 na območju naselja Spodnje Pijavško v občini Krško pri izvedbi mednarodne vojaške vaje "Defender Europe 2021" sodelujoča španska posadka s helikopterjem oplazila in potrgala vodnike elektrodistribucijskega daljnovoda ter zasilno pristala.

"Pri tem se ni nihče poškodoval. Poškodovane elektro vodnike daljnovoda sanirajo delavci podjetja ELES-a," so zapisali v dnevnem biltenu.

Pristanek helikopterja

(15:30) Kakšen je to helikopter Eurocopter Tiger?

Med floto helikopterjev, sodelujočimi na mednarodni vojaški vaji Jadranski udar 2021, je Eurocopter Tiger edini jurišni helikopter. Posadko sestavljata pilot in operater orožja, helikopter je dolg 14,08 metra, premer rotorja pa je okrogli 13 metrov. V višino sicer meri 3,83m, prazen tehta dobre 3 tone, vzleti pa lahko z največjo skupno maso 6 ton.

Najvišja hitrost? 315 kilometrov na uro

Helikopter ima prostora za 1080 kilogramov goriva, s katerim ima dolet 800 kilometrov, verzija helikopterja s kupolo na vrhu rotorja lahko doseže najvišjo hitrost 290 kilometrov na uro, brestaniška verzija helikopterja brez kupole pa 315 kilometrov na uro.

Uporabljajo jih v vojskah štirih držav

Helikopterje družbe Eurocopter uporabljajo v štirih vojskah, v avstralski, francoski, nemški in španski vojski. Za helikopter Tiger (Tigre v francoskem in španskem govornem področju) bi lahko zapisali, da je evropski odgovor na ameriški helikopter Apache AH-64.

(15:19) Umaknili obvestilo o nadomestnem prevozu med Brestanico in Blanco

S spletne strani Slovenskih železnic so umaknili obvestilo o nadomestnem prevozu med Brestanico in Blanco, ko je od 11. ure in 45 minut zaradi kablov daljnovoda obstal železniški promet med omenjenima postajama.

(14:37) Iz Slovenske vojske za ePosavje.com

V nesreči ni bil nihče fizično poškodovan

"Na kraj gre skupina za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov Republike Slovenije, ki bo dogodek preiskala. Ta skupina je tista edina pristojna, ki gre tja in nam da prve informacije, sicer do končane preiskave več informacij ne morejo dati," je za ePosavje.com povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Marjan Sirk.

"Več najbrž do konca preiskave ne bomo mogli povedati"

"Helikopter je zasilno pristal, da po dosedaj znanih podatkih ni nihče fizično poškodovan, nastala pa je škoda, ki jo ELES odpravlja," še dodaja. "Več najbrž do konca preiskave, ki lahko traja tudi do 30 dni, ne bomo mogli povedati."

(14:33) Nadomestni avtobusni prevoz med Brestanico in Blanco

Žice na tleh na levem bregu Save

Presekane žice so promet ovirale tudi na levem bregu Save pri nekdanjem gostišču Medvedji brlog.

Iz Slovenskih železnic so medtem sporočili, da bo zaradi izrednega dogodka in posledično zaprte proge med postajama Brestanica in Blanca organiziran nadomestni avtobusni prevoz. "Zaradi nadomestnega avtobusnega prevoza bo prihajalo do zamud. Potnikom se opravičujemo in zahvaljujemo za razumevanje," pravijo v sporočilu.

(14:08) Helikopter z razbitim prednjim steklom

"Samo močno je počilo," nam je v Brestanici povedal očividec. Po njegovih opažanjih je helikopter zadel žice daljnovoda v bližini Gostilne Pečnik, kjer smo na daljnovodu opazili delavca, ki sta popravljala storjeno škodo.

Pilot je nekje nad parkiriščem, tako naš sogovornik, helikopter uspel dvigniti, da ta ni zadel na del ceste med mostom in križiščem z glavno cesto, nato pa je plovilo usmeril na bližnji travnik. 

Kot smo lahko opazili na kraju nesreče, je helikopter vidno poškodovan z razbitim steklom nad prostorom za pilota in kopilota.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(14:04) "Dogodek bodo še preiskali"

"Nepoškodovana posadka je s helikopterjem po dogodku zasilno pristala. Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov MORS je odredila zavarovanje kraja dogodka, ki ga bo preiskala," pravijo na Slovenski vojski.

(13:10) "Zadel in presekal žice na daljnovodu Senovo - Brestanica"

Za več informacij smo se obrnili na Slovensko vojsko. Stotnik Franc Klemen, ki se trenutno nahaja na terenu, nam je o dogodku povedal sledeče: "Po do sedaj zbranih podatkih je danes po enajsti uri prišlo do poškodbe daljnovoda. Španski helikopter, udeležen na vaji Adriatic Strike 2021, je zadel in presekal žice na daljnovodu Senovo – Brestanica. Helikopter je zasilno pristal, poškodovanih ni."

(12:53) Španski Tiger pristal med Guntami in Brestanico

Helikopter španske vojske Eurocopter Tiger, ki sodeluje na vaji Jadranski udar 2021, je je Na travniku med Guntami in Brestanico trenutno poteka ogled dogodka, ki ga bodo ob varovanju policistov izpeljali pripadniki vojaške policije Slovenske vojske. Zakaj in kako je do dogodka prišlo, bo znano v nadaljevanju dneva. Spremljate ePosavje.com še naprej!

(12:25) Izredni pristanek helikopterja pred Brestanico

Kot pravijo v Slovenski vojski, je "danes, 20. maja, okrog 11. ure, je po dosedanjih podatkih med urjenjem na vaji Jadranski udar helikopter na vaji udeležene zavezniške države Eurocopter Tiger poškodoval daljnovod Senovo – Brestanica. Pristojna elektro služba že ureja poškodovani daljnovod."

(eP)

slovenska vojska
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja