Skip to main content
V Posavju 22.5° C Ponedeljek, 27. september 2021
10.07.2020
14:15
Rezultati poklicne mature in zaključnih izpitov, Krško, julij 2020
Grafika: ePosavje
Na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško je potekala podelitev spričeval in nagrad najboljšim na poklicni maturi in zaključnih izpitih. Več v nadaljevanju novice.

Šest zlatih maturantov

12 odličnih na poklicni maturi in 7 odličnih na zaključnih izpitih

KRŠKO Na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško so podelili spričevala o opravljeni poklicni maturi in zaključnih izpitih. "Veseli smo, da imamo zgodovinski uspeh. Dijaki so že tekom izobraževanja kazali izjemne sposobnosti. Ta generacija je bila zares dobra in letos se veselimo kar šestih zlatih maturantov, 12 odličnih na poklicni maturi in 7 odličnih na zaključnih izpitih," je ob podelitvi spričeval povedal ravnatelj Jože Pavlovič.

"Letošnje leto je zgodovinsko"

Letošnje leto je za Srednjo poklicno in strokovno šolo Krško posebno tudi zaradi prve generacije strojnih mehanikov. "Generacija, ki letos zaključuje, je prva v Sloveniji, saj smo ta program dobili kot edini v državi pred tremi leti in tudi zaradi tega je letošnje leto zgodovinsko," pojasnjuje ravnatelj.

Rezultati zaključnih izpitov med boljšimi v zadnjih letih

Na šoli je v tem šolskem letu sicer približno 160 dijakov zaključnih letnikov v vseh smereh izobraževanja. Izobraževali so se za osem poklicev s področja strojništva, računalništva in elektrotehnike. "Rezultati v letošnjem letu so zelo dobri. Letos smo imeli veliko število dijakov, kar 61 jih je bilo prijavljenih, 59 jih je uspešno zaključilo. To je 97-odstotni uspeh, kar je med boljšimi rezultati v zadnjih letih. Sicer pa je bilo tudi večje število dijakov, to se bo v poklicnem izobraževanju v prihodnjih letih nekoliko zmanjšalo," je povedal tajnik za zaključne izpite na Srednji poklicni in strokovni šoli Krško Matej Maučič.

Zadovoljni tudi z rezultati poklicne mature

Na šoli so zadovoljni tudi z rezultati poklicne mature. "Letošnja matura je potekala v specifični situaciji. Vrsto let sem že tajnik poklicne mature in letos je bila res specifika že od same prijave v marcu, do priprav na maturo in njene izvedbe. Kljub temu smo jo uspešno zaključili, uspeh je izredno dober, ogromno je odličnih dijakov in imamo tudi šest zlatih maturantov," pravi tajnik poklicne mature Miran Pungerčič.

In kako so se dijakinje in dijaki pripravljali na izpite?

"Bilo je pestro, veliko je bilo učenja, a z rednim delom je šlo"

Čeprav je bil letos potek poklicne mature in zaključnih izpitov specifičen, so ti kljub razmeram zaradi epidemije večinoma potekali normalno, sta nam povedala maturanta programa Strojni tehnik Aljaž Kerin in David Hode. "Glede na to, da smo se morali samostojno učiti od doma, je bilo malo težje, saj smo se za določene podatke morali pozanimati sami. Na pomoč so nam seveda priskočili tudi profesorji, s katerimi smo bili v stiku prek interneta in je šlo," je povedal Aljaž. David je ob tem dodal, "bilo je pestro, veliko je bilo učenja, a je z rednim delom šlo."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Nagradili najuspešnejše dijake

Najuspešnejšim dijakom so podelili praktične nagrade, ki jih je prispevalo podjetje Metalna Senovo. "Dijaki pri nas opravljajo prakso, pred dvema letoma smo se vključili tudi v vajeniško obliko programa Strojni mehanik, tako da lahko dijaki pri nas opravljajo obširnejšo prakso, kar pomeni, da so polovico tedna v šoli in polovico tedna v Metalni. Ta sistem je boljši kot običajna praksa, saj se dijaki veliko več naučijo skozi praktično delo in so ob koncu šolanja veliko bolj izkušeni," je povedala Anja Smodič iz Metalne Senovo.

"Praktično usposabljanje smo morali letos zaradi epidemije predčasno zaključiti"

Organizator praktičnega usposabljanja na šoli Janez Gradič je ob tem izpostavil dobro sodelovanje s podjetji. "Zelo pomagajo našim dijakom. Zdaj je bil problem s situacijo, povezano s koronavirusom in smo morali praktično usposabljanje predčasno zaključiti, sicer pa v normalnih razmerah ni nikakršnih težav."

Tehničnega kadra primanjkuje

Ena od rešitev so kadrovske štipendije

Kljub številnim ukrepom za večje zaposlovanje pa tehničnega kadra primanjkuje. Številna podjetja zato razpisujejo kadrovske štipendije. "Ravno letos je eden od zlatih maturantov tudi naš štipendist. Smo zelo veseli in ponosni na našega Senada Draganovića, ki se bo septembra pri nas zaposlil. S septembrom nameravamo štipendirati tudi nekaj novih strojnih tehnikov," pove Smodičeva.

Letos je Srednjo poklicno in strokovno šolo Krško obiskovalo 507 dijakov

Srednjo poklicno in strokovno šolo Krško je v tem šolskem letu obiskovalo 507 dijakov. "Obeti za prihodnje šolsko leto so, da bo vpis nekako na tej ravni. Vpisovali bomo na vse izobraževalne programe, tudi za poklic strojnega mehanika, tako v šolski kot v vajeniški obliki," še pove ravnatelj šole

šole v posavju
krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja